RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Prinsjesdag: burgemeester Van Zanen zwaait niet naar koning

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De burgemeesters van de vier grote steden, onder wie burgemeester van Zanen van Utrecht, zwaaien vandaag niet zoals gebruikelijk op Prinsjesdag naar de koets met de koning en koningin. Ze zien hier vanaf vanwege de situatie rondom de ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan.

Van der Laan maakte gisteren in een brief aan alle Amsterdammers bekend dat hij is uitbehandeld en zich heeft ziek gemeld. Ollongren vervangt hem de komende tijd. Amsterdam neemt vandaag het voorzitterschap over van Den Haag voor de G4, het samenwerkingsverband waarin ook Utrecht en Rotterdam zitten. De Amsterdamse loco-burgemeester Ollongren zal in haar toespraak kort stilstaan bij het bericht van Van der Laan.


GLAZEN KOETS

De Glazen Koets rijdt dit jaar voor de tweede keer op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede voorleest. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.

Net als andere jaren habben de eerste fanatieke Oranjefans zich vanochtend in alle vroegte verzameld bij Paleis Noordeinde. Rond 06.30 uur meldde een handjevol aanhangers zich als eerste in de optrekkende ochtendmist om maar niets te hoeven missen van de rijtoer en de balkonscŪne. Onder hen trouwe supporters als Oscar Meijer uit Amersfoort.


PRINSJESDAGONTBIJT

Op verschillende plekken in de regio werd ook al vroeg stilgestaan bij Prinsjesdag. Zo waren er speciale ontbijtjes in Leusden en Soest. In Baarn begon de derde dinsdag van september traditiegetrouw met een ontbijt voor ondernemers.

De ontbijtbijeenkomsten stonden zoals ieder jaar in het teken van politieke en maatschappelijke vraagstukken.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht