RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Je verdient het om beledigd te worden, tot je begrijpt wie ik ben"

UTRECHT -

Tot ergernis van de rechter reageerden de mannen die vandaag terechtstonden voor vrouwenhandel op het Utrechtse Zandpad nauwelijks op vragen. En de vermeende slachtoffers ontkennen dat ze gedwongen en bedreigd zijn.

Vanmorgen begon dag 2 van het Krobia-proces. In deze zaak staan vier verdachten terecht voor het uitbuiten van jonge vrouwen tussen 2012 en 2014. Het gaat om Turks-sprekende staatsburgers van Bulgarije. Ze zouden de vrouwen hebben geronseld in Bulgarije. De dames werden op Eindhoven Airport opgepikt. Daar vielen ze dusdanig op dat ze in het vizier kwamen van politie en justitie.


TAPGESPREKKEN

Volgens het Openbaar Ministerie gingen de mannen liefdesrelaties aan met de vrouwen, soms met meerdere tegelijk. Eenmaal in Nederland moesten de dames volgens de aanklager keihard werken in peeskamers. Het geld dat ze verdienden werd ingepikt door de mannen.

De aanklager strooide met bewijs tijdens de zitting. Zo liet een van de vrouwen volgens het OM via de telefoon aan verdachte Emin H. (30) weten dat ze werd gevolgd door de politie. Emin stuurde daarop een adres naar de getuige met de tekst: "Kom hierheen, anders worden we allemaal opgepakt!"

Er was ook sprake van dwang en bedreiging, blijkt volgens het OM uit vele telefoontaps. "Maak je kont klaar, neuk iemand. Van de vier of vijf mannen wil ik dat je er drie binnenhaalt", zou H. hebben gezegd. En: "Als je me nog een keer chef noemt, dan zal ik je kop kapot slaan."

Verdachte Denislav M. (32) zou zijn vriendin daarnaast hebben gedwongen om een auto voor hem te betalen. Ook heeft hij volgens justitie gezegd dat ze "nieuw en interessant" was voor de prostitutiemarkt.


NIET ZITTEN

In de rechtszaal werd ook een gesprek tussen Emin, Denislav en een van de vrouwen voorgelezen. "Waag het niet om zonder geld thuis te komen! Zittend kunnen ze je niet zien! Drijf niet de spot met mij!", werd er geschreeuwd.

De vrouw tegen wie de mannen het hadden, bracht nauwelijks een woord uit en sprak zacht en timide. De verdachten reden volgens het OM later langs om te controleren of de vrouw wel stond tijdens haar werk.


MAGERE SLET

Ook andere uitspraken van Denislav M. illustreerden volgens de aanklager de ernst van de zaak. Zo zei hij tegen een prostituee. "Je verdient het om beledigd te worden, tot je begrijpt wie ik ben. Stuk vuil dat je bent, ik zal je moeder neuken. Magere slet die je bent. Ga weg, verdwijn." De verdachten zouden daarnaast hebben gedreigd zuur over de vrouw heen te gooien.

Allemaal misverstanden volgens de verdachten en de vermeende slachtoffers. De vrouwen werkten in Bulgarije ook al als prostituee. En het ruwe taalgebruik? Dat is volgens de verdachten normaal in Bulgarije.

Ook de prostituees vergoeilijkten de uitspraken en daden van de verdachten in hun verklaringen. Er is volgens hen nooit sprake geweest van dwang. En dat van die 'kop inslaan' dan? Dat had weinig te betekenen, verklaarde de vrouw van Emin H. Het was grappig bedoeld.


STRESS

De vriendin van Denislav ontkende bij hoog en bij laag dat er sprake is geweest van dwang. Ze had veel stress en reageerde dat naar eigen zeggen op hem af. Denislav heeft een goed hart, heeft ze verklaard. Ze vroeg haar vriend alleen maar om hulp en advies bij haar werk. "Ik kon het moeilijk m'n ouders vragen." Dat Denislav getrouwd was, wist ze niet.

Ook een derde vrouw ontkende dat ze werd gedwongen. "Ik werk voor mezelf, ik hou mijn geld", verklaarde ze. Een vierde vrouw zei de verdachten helemaal niet te kennen. De geldstromen vertellen echter een ander verhaal, voerde het OM aan. Maar volgens Denislav was het geld niet voor de vrouw bedoeld, maar voor haar tante.


VADER

Emin H. is nog altijd getrouwd met zijn vrouw, die hij als klant leerde kennen in Bulgarije. Hun relatie is goed hebben beiden verklaard. Het OM laat alleen de slechte gesprekken horen, vond H. Hij is boos, te meer omdat hij en zijn vrouw deze week vader en moeder zijn geworden. Emin vreest zijn kind straks niet meer te kunnen zien.

Voor het overige deden de mannen er vooral het zwijgen toe. Ook wisten ze zich weinig te herinneren van allerlei gebeurtenissen waarover ze vragen kregen van de rechter en aanklager. H. wist bijvoorbeeld niet meer of hij de borstvergroting voor zijn vrouw nou wel of niet had betaald.


PERS

Een verzoek van verdachte Zafir el K. (28) om de pers weg te sturen werd afgewezen. De rechter vond de openbaarheid van de zitting van groter belang dan de privacy van El K. "Ik mag blijven", aldus verslaggever Lisanne Rutgers op Twitter.

Vervolgens werden tapgesprekken tussen El K. en Emin H voorgelezen, waarbij zij spreken over geld, paspoorten en bankpassen. El K. vertelt H. ook dat hij verliefd is en wil trouwen. De mannen lachen.

"Ik heb haar onlangs geslagen", zou El K. in een ander gesprek hebben gezegd. H. antwoordde: "Daar heb je goed aan gedaan." El K. zegt dat hij de vrouw nooit heeft geslagen. "Ik zou nooit een vrouw slaan. Deze beschuldigingen zijn ernstig." El K. heeft inmiddels een relatie met een andere vrouw die op het Zandpad gewerkt heeft. Hij heeft een kind met haar.


MEHMET H

Verdachte Mehmet H. (29) deed er helemaal het zwijgen toe tijdens de zitting, maar ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vrouwenhandel. Hij zou onder meer tegen een vrouw hebben gezegd dat ze haar paspoort en geld mee moest nemen. Mehmet bleef zwijgen, ook toen de rechter fragmenten voorlas waarin hij met El K. spreekt over het in de gaten houden van een 'kletsende vrouw', die zittend haar werk deed.

Mehmet zou bovendien tegen zijn oom hebben gesproken over vrouwenhandel. De vrouwen noemde hij 'geweren'. Hij vertelde zijn oom dat het makkelijk geld verdienen is. "Het meisje heeft niets. Het meisje heeft honger." Zijn oom reageerde dat het niet simpel is. "Ze moet wel van je houden."

De rechter liet in de namiddag duidelijk merken dat het gebrek aan repons van de verdachten haar niet beviel. "U heeft gelegenheid gehad het woord te nemen. Ik merk dat ik ge´rriteerd raak."

Het proces tegen de mannen begon maandag. Een wrakingsverzoek van de verdachten werd toen afgewezen.

Donderdag wordt een strafeis verwacht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -