Amersfoort geeft Japanse duizendknoop dodelijke injectie

© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Monnikenwerk, noemt Henk Schouten het bestrijden van de Japanse duizendknoop. Het plantje woekert in Amersfoort en moet worden uitgeroeid met een speciaal gif. De aanpak wordt door veel andere gemeenten in Nederland nauwgezet gevolgd.
Schouten struint deze dagen door de bosjes in de stad met een jerrycan vol verdelgingsmiddel op zijn rug. Met een injectienaald, die normaliter voor dieren bedoeld is, spuit hij het gif in de duizendknoop. "We hebben deze uitrusting zelf gemaakt", zegt Schouten. "We mogen natuurlijk niet knoeien."

WORTELS IN STROOMKABELS

Het probleem van de Japanse duizendknoop moet volgens Amersfoort niet onderschat worden. "De plant groeit door en overwoekert alles", zegt projectleider Christel Tijhuis van de gemeente. "We hebben dan verkeerslichten die niet meer werken omdat de wortels in de stroomkabels gaan groeien en we krijgen ongelukken omdat mensen struikelen over omhoog gedrukte tegels."
Amersfoort schat dat de miljoenen planten in totaal zo'n veertigduizend vierkante meter in beslag nemen. Veel gemeenten worstelen met het bestrijden van de plant. "Daar kijken ze naar onze manier van werken", zegt een woordvoerder van de stad. Ook Henk Schouten zegt dat Amersfoort voorop loopt als het gaat om de bestrijding. "Dit is het enige middel om deze hoeveelheid mee aan te pakken."

ONTHEFFING

De duizendknoop wordt in Amersfoort bestreden met het middel Glyfosaat. Projectleider Christel Tijhuis van de gemeente noemt de aanpak uniek. "Wij hebben een ontheffing gekregen van het ministerie", zegt ze. "Alleen in Amersfoort mag op deze manier gewerkt worden."
De Japanse duizendknoop gaat rond de herfst in een winterslaap legt Schouten uit. "Als we de holle steeltjes van de plant nu injecteren gaat het gif naar de wortels van de plant waardoor hij sterft."

PARTICULIEREN

Schouten en zijn collega's bewerken de komende maanden alle plantjes met het gif. De plant groeit niet alleen op gemeentegrond, maar ook in tuinen van particulieren. "Daar gaan we ook langs", zegt Schouten. "Mensen kunnen via de gemeente een afspraak maken. Wij bieden dit kosteloos aan omdat wij het heel belangrijk vinden dat mensen zelf geen Glyfosaat in huis hebben staan."
Schouten en zijn collega's mogen overigens niet alle planten behandelen. Ze moeten ongeveer een halve meter van de waterkant wegblijven. Dat gedeelte moet op een andere manier aangepakt worden. Waarschijnlijk wordt dat afgegraven zodat de plant niet alsnog de kop weer opsteekt.
De aanpak met Glyfosaat kost zo'n twee ton. In totaal heeft Amersfoort ruim een half miljoen euro beschikbaar om de Japanse duizendknoop uit te roeien.

Japanse duizendknoop met gif geïnjecteerd in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.