RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Canadees schenkt historische mijterplaat aan Militair Museum

1/3
SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum ontvangt vandaag een bijzondere schenking van een verzamelaar uit Canada. Het gaat om een zeldzame mijterplaat met het wapen van stadhouder Willem V.

De mijter dateert uit circa 1735 en werd gedragen door grenadiers. "Dit waren de mannen die met granaten wierpen", vertelt conservator Paul van Brakel. "Dit waren altijd lange mannen omdat men ervan overtuigd was dat de lengte van de mens invloed had op het werpen van de granaten. Deze mijters waren een teken van de lengte van de grenadiers. Daarnaast accentueerde de mijter de lengte van de drager."


AFKOMST

De schenking komt van Harry Visser uit Toronto, die in de jaren vijftig met zijn ouders van Nederland naar Canada emigreerde. In 1979 kocht hij bij een antiquair in de Verenigde Staten de mijterplaat, die volgens de verkoper Brits was. Visser had het vermoeden dat de afkomst niet Brits, maar Nederlands was vanwege de inscriptie 'je maintiendrai'. Navraag bij het Nationaal Militair Museum bevestigde zijn vermoeden.

Het bijzondere aan de mijter is dat hij nog helemaal in tact is. "Aan de plaat die wij al in ons bezit hebben, ontbreekt een aantal onderdelen. Die zijn door de jaren heen meer versleten." Met het nieuwe exemplaar heeft het museum een veel mooiere in bezit.


OVERDRACHT

Vanaf vandaag is de mijterplaat dus in het bezit van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. "De eigenaar is inmiddels in de zeventig, dus hij zocht een passende bestemming. Zijn kinderen zijn er niet in geïnteresseerd. Daarom schenkt hij de plaat aan het museum", aldus de conservator.

Visser zelf kan er vandaag niet bij zijn, daarom komt zijn broer die in Nederland woont langs voor de officiële overhandiging. "We moeten een overdrachtsbewijs tekenen, zodat wij de rechtmatige eigenaar worden van de mijterplaat. We willen hem eigenlijk direct verwisselen in de vitrine in het museum, want de oude mijterplaat die er al lag, gaat naar het depot en maakt plaats voor de nieuwe."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht