Dit moet je gaan kijken tijdens het Nederlands Film Festival

UTRECHT - Utrecht staat de komende tien dagen weer in het teken van het Nederlands Film Festival. Vanavond gaat de 37e editie van start met de première van Tulipani. Maar wat moeten we gaan kijken? Filmkenner Robbert Blokland zet zijn drie favoriete producties van het filmfestival op een rij.

TULIPANI

"Tulipani is de nieuwste film van Mike van Diem. Het is een internationale coproductie met Italiaanse en Engelse acteurs over een Nederlandse tulpenboer die na de watersnoodramp naar Italië emigreert en daar een nieuw leven begint."
"De film zal niet ieders kopje thee zijn. In Toronto is de film met gemengde gevoelens ontvangen. Er waren mensen die het geen goede film vonden, maar ook mensen die het wél begrepen, dus het is smaakgevoelig. Het is een voorbeeld van een productie van een Nederlandse regisseur die in het buitenland flink aan de weg timmert. Hij won al eens twee Oscars (met 'Alaska' en 'Karakter'), dus daar kunnen we heel trots op zijn."

VAN GOD LOS

"Het is heel goed dat het Nederlands Film Festival ook aandacht besteedt aan series. In Nederland maken we veel goede series, denk aan Penoza en Hollands Hoop en Van God Los. Deze laatste serie is gebaseerd op de film die gaat over de bende van Venlo. Er zijn nu vier seizoenen gemaakt met waargebeurde moordzaken die worden naverteld. Het gaat over normale mensen die door één verkeerde keuze of omstandigheid zijn verworden tot moordenaar. Dat zijn heel goede verhalen. Aflevering 1 is maandag uitgezonden op tv, in Utrecht gaan de andere afleveringen in première."

TOKIO TRIAL

"Dit is een film van regisseur Pieter Verhoeff, de man die onder meer Nynke gemaakt heeft met Monic Hendrickx in de hoofdrol. Voor Netflix heeft Verhoeff een serie gemaakt over de Tokyo Trials. Na de Tweede Wereldoorlog werd een tribunaal in het leven geroepen om alle Japanse oorlogscriminelen te veroordelen. Er zaten rechters uit de hele wereld in dat tribunaal, onder wie een Zeeuwse rechter genaamd Bert Röling. Hij heeft ervoor gezorgd dat de jury werd omgepraat om strenge straffen te geven."
"De serie is al te zien op Netflix, maar hij heeft er een speelfilm van gemaakt van 2,5 uur. Dat is het verhaal dat hij eigenlijk wilde vertellen, want de serie is vrij langdradig en gaat een beetje slepen. De film is compacter en gaat in première in Utrecht en draait over drie maanden in de bioscoop."
Het complete programma van het Nederlands Filmfestival is hier te bekijken.

Filmkenner Robbert Blokland zet zijn drie favoriete producties van het filmfestival op een rij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.