Noodkreet zorgmedewerkers Lopik: één medewerker op zestig bewoners

LOPIK - Medewerkers van de zorginstelling AxionContinu in Lopik hebben geprotesteerd tegen het personeelsgebrek in de nachtdienst. De directie weigert in de nacht een tweede verpleegkundige in te zetten op locatie De Schutse.
De ene nachtwerker moet volgens het personeel in Lopik zorgen voor zestig bewoners. Dat is veel te weinig zeggen de medewerkers. Daarom hebben ze vannacht een zwartboek met dertig schrijnende verhalen overhandigd aan hun management. "Ik vraag me af of ze het gaan lezen", zegt verpleegkundige Marry Langerak.
Veel bewoners van het verzorgingshuis zijn dementerend en hebben fysieke klachten. Volgens het personeel is het volstrekt onverantwoord en gevaarlijk om hun begeleiding aan één verpleegkundige over te laten.

PIJN EN MOEITE

Als voorbeeld noemt zij het verhaal; van de bewoner van een aanleunwoming die viel toen hij 's nachts uit bed ging. "Hij kwam onder de tafel terecht en met heel veel pijn en moeite heb ik hem met de tillift weer in bed gekregen. Dat duurde drie kwartier en al die tijd was er niemand bij de zorgpatiënten. Je kunt niet op twee plaatsen tegelijk zijn."
Volgens Langerak gaat het al zeker tien jaar zo bij AxionContinu. "Mensen willen en durven eigenlijk niet meer te werken omdat de last op je schouders veel te groot is. Ik ben 27 jaar geleden de zorg ingegaan en toen ging het wel heel anders dan nu."
Kinderen van bewoners maken zich ook zorgen: "Die laten hun ouders hier achter en verwachten goede zorg. Wij doen ons best, maar we kunnen niet meer."

SLAAPDIENST

De directie van AxionContinu zegt dat het ten koste van de bezetting overdag gaat als er 's nachts meer mensen worden ingezet. Wel zegt divisiemanager Adriaan van de Werf de zorgen te delen.
Hij wijst erop dat er een zogenoemde slaapdienst komt, een medewerker die in noodgevallen is op te roepen. "Die is in huis en calamiteiten kunnen dan met zijn tweeën worden aangepakt. Vanaf 1 oktober is daar een keurig slaapkamertje hier in het huis voor."
Bernard Koekoek van de FNV heeft niet het idee dat de directie de ernst en onveiligheid van de situatie helemaal door heeft. De slaapdienst is geen afdoende oplossing zegt hij: "Een van de verhalen is dat een dementerende cliënt op een medewerker komt afrennen, roepend: ik maak je morsdood! Dan helpt het niet als je iemand vijf minuten later kunt wakker maken, dan moet er iemand naast je staan."

Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met medewerker Marry Langerak
De reactie van manager Adrian van der Werf en Bernard Koekoek van de FNV

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.