RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Johan Cruijff krijgt eigen munt

1/2
UTRECHT - De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht heeft een speciale herdenkingsmunt voor Johan Cruijff uitgebracht. De afbeelding van de beroemde nummer 14 op het betaalmiddel is gebaseerd op een beroemd portret van de voetballer in het shirt van het Nederlands Elftal.


NIET ZOMAAR

Beroemde personen krijgen niet zomaar een eigen herdenkingsmunt. Daar gaat een strenge selectie aan vooraf, zegt woordvoerder Alice de Groot: ''Het Ministerie van Financiën bepaalt wat voor gebeurtenis of persoon er op een munt wordt vastgelegd. Een eis is dat ze niet meer in leven zijn. In het geval van Johan Cruijff is het feit dat hij dit jaar 70 zou zijn geworden de aanleiding geweest. Hij is wereldberoemd, waar je ook komt kennen mensen hem.''

Hoewel de munt een geldig betaalmiddel is, zal het Cruijffvijfje niet zomaar in een willekeurige kassa terug te vinden zijn. Vaak zijn het verzamelaars die herdenkingsmunten kopen. Volgens de Nederlandse Munt zullen ook veel voetbalfans de Cruijffmunt willen hebben.


SERIE

Er verschijnen de komende jaren meer munten met sporthelden. Welke dat zijn, is niet nog bekend. De beroemde Utrechtse judoka Anton Geesink voldoet in ieder geval aan alle eisen. ''Het zou een optie kunnen zijn'', lacht De Groot geheimzinnig.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht