Maarten van Rossem over 40 jaar terrorisme in Utrecht

UTRECHT - Terreurbeweging RAF schoot op 22 september 1977 twee politiemannen neer op de Croeselaan in Utrecht. Eén brigadier overleed ter plekke, de ander raakte zwaargewond.
Na een korte achtervolging werd verdachte Knut Folkerts opgepakt. Later dat jaar werd hij veroordeeld in de rechtbank op de Hamburgerstraat.

TERRORISME

Maarten bespreekt met RAF-expert Jacco Pekelder hoe 40 jaar geleden met terrorisme werd omgegaan op

de bewuste plek aan de Croeselaan. Daar ligt sinds 2007 een plaquette ter nagedachtenis aan de overleden brigadier Arie Kranenburg.
Op de plaquette staan verschillen fietsen geparkeerd. "Waarschijnlijk allemaal onbezorgde jonge mensen, die hebben hier zonder enig historisch besef hun fiets neergezet", aldus Van Rossem. Tijdens de uitzending zet de Utrechter de fietsen aan de kant zodat de tekst weer goed leesbaar is.

DODELIJKE ARRESTATIE

Volgens RAF-expert Pekelder waren de brigadiers niet goed voorbereid op de arrestatie op de Croeselaan: "Ze mochten zelf weten of ze een kogelvrij vest aan wilden doen. Geen van beide deed er een aan."
Bij de arrestatie had brigadier Kranenburg de linkerarm van de RAF-terrorist Folkerts net niet goed te pakken. Omdat de brigadiers er niet op rekenden dat de verdachte linkshandig was, kon hij zijn wapen pakken en hen neerschieten.
Folkerts rende naar buiten maar gaf zich al snel over. Brigadier Arie Kranenburg overleed later aan zijn verwondingen.

GEWOON PROCES

Tijdens het RAF-proces in de Utrechtse rechtbank, een paar maanden later, liet de politie niets aan het toeval over. Er werd een pantserwagen voor het gebouw geplaatst en de verdachte werd zwaar bewaakt.
Hij moest zelfs naar de wc met een wapen op zich gericht. De rechter vond dat regime onfatsoenlijk en ging demonstratief de kooi in waar de verdachte zat tijdens het voorarrest.
Daarnaast behandelde de rechter de moord als een 'gewone' moord, zonder dat politiek-terorristische motieven een rol speelden. Iets waar zowel Maarten van Rossem als RAF-deskundige Jacco Pekelder erg achterstaan.
Pekelder: "Dat is nu wel anders. Terrorisme is überhaupt een motief in de rechtsgang geworden. Dat was in de jaren zeventig niet zo."

FATSOEN

De RAF-expert en Maarten concluderen in de uitzending dat het uiteindelijk allemaal om fatsoen draait. Het tweetal stelt dat de generatie van Maarten van Rossem er voor gezorgd heeft dat dat fatsoen nu verdwenen is.
Maarten: "Maar ik ben fatsoenlijk, althans ik probeer fatsoenlijk te zijn."
Van Rossem Vertelt wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is alvast te zien bij dit bericht.

Van Rossem Vertelt: 40 jaar terrorisme in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.