Instellingen

OM: Utrechter spil in gigantisch drugs- en bitcoinweb

UTRECHT - Een man uit Utrecht hangt 4,5 jaar celstraf boven het hoofd. Volgens het Openbaar Ministerie was hij, samen met een Amsterdammer, de drijvende kracht achter een criminele organisatie die zich richtte op grootschalige internationale drugshandel via internet en het witwassen van bitcoins. Tegen de Amsterdammer is zes jaar cel geëist.
De Utrechter en Amsterdammer, beiden 24 jaar, waren actief tussen juni 2014 en oktober 2015. De mannen vonden hun drugsklanten op het darknet, waar je anoniem kunt internetten via TOR-netwerken.

VEEL DRUGS

In totaal zijn zeker 872 bestellingen verstuurd naar 49 verschillende landen, stelt justitie. Het zou gaan om 14.646 XTC-pillen, 4828 gram speed, 774 gram cocaïne en 943 gram MDMA. De officier rekent het de verdachten zwaar aan dat ook zeer jeugdige gebruikers aan de drugs konden komen.

BITCOINS

De verdachte uit Amsterdam heeft volgens het OM op grote schaal bitcoins opgekocht voor een waarde die drie tot acht procent lager lag dan de daadwerkelijke waarde.
Nadat online contact gelegd was met de verkopers vonden er transacties plaats op straat, bijvoorbeeld op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant.

VIJF MILJOEN

De bitcoins, grotendeels van illegale herkomst, werden vervolgens met winst doorverkocht. De verdachten verzilverden zo ruim vijf miljoen euro, stelt justitie.
Volgens de aanklager is gebruik gemaakt van diverse constructies om te voorkomen dat er argwaan ontstond bij banken en autoriteiten De medeverdachten speelden bij het witwassen een cruciale rol, vindt het OM.

MELDING BANK

De zaak kwam uiteindelijk toch aan het licht na een melding van een bank over ongebruikelijke transacties. Dit leidde tot de aanhouding van de verdachten op 13 oktober 2015.
Uit onder meer getapte telefoongesprekken en getuigenverklaringen blijkt volgens het OM dat de verdachten wisten of hadden moeten weten dat de bitcoins een illegale herkomst hadden.
Door de bitcoins op te kopen hebben de verdachten andere criminelen gefaciliteerd bij het winstgevend maken van hun strafbare activiteiten, vindt de aanklager.

GELD AFPAKKEN

Behalve de celstraffen eiste het OM dat drie in beslag genomen auto's en een bedrag van ruim 65.000 euro definitief wordt afgepakt van de verdachten.
Ook een bedrag van 123.000 euro, waarover een van de mannen zou moeten beschikken, maar waarvan onbekend is waar het is, moet naar mening van de officier verbeurd verklaard worden.
Berekend is dat de verdachten 350.000 euro hebben verdiend met drugshandel en witwassen. Dit geld moet van het OM terugbetaald worden aan de staat met aftrek van verbeurdverklaarde geldsommen en goederen.
De rechtbank doet op 14 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.