Kinderboekenschrijfster maakt verhaal met kinderen: "Als je klein bent, droom je groot"

AMERSFOORT - ''Aaah dat vind ik mooi!'' Lorena Veldhuijzen tikt driftig op haar laptop. ''Eén ervan is mijn vriend. En wat gebeurde er toen?'' Een stuk of tien vingers schieten omhoog. ''Ja jij'', wijst Lorena.
Openbare Jenaplanschool De Bieshaar in Amersfoort staat vandaag voor een grote uitdaging. In één dag moet er een verhaal worden geschreven met de hele school. Kinderboekenschrijfster Lorena Veldhuijzen gaat alle klassen af en schrijft in één dag een boek samen met de kinderen.

HARD WERKEN

Het is voor Lorena hard werken. Ze moet heel snel meetikken op haar laptop, want de kinderen zitten bomvol inspiratie. Lorena stelt steeds een vraag en daar komen de leukste antwoorden op. ''Toen plaste ze van angst in haar broek!'' giechelt een meisje met een lange paardenstaart als het haar beurt is.
Ter ere van de Kinderboekenweek schrijven de kinderen een griezelverhaal, over Lange Joris en zijn vrienden. Het begon eigenlijk met een spook, maar de kinderen hebben er intussen al aliëns bij bedacht.

BIJZONDER

Volgens Lorena bedenken kinderen vaak bijzondere verhalen: "Het is heel mooi hoe kinderen kunnen dromen. Ik zeg altijd, als je klein bent droom je groot en als je groot wordt lijkt het wel of je kleiner droomt."
Salomé van 9 zit te stuiteren op haar stoel.''Je mag alles vertellen wat je wil en er zijn geen verkeerde antwoorden. Alles wat je bedenkt komt in het verhaal.'' En of het eng wordt? ''Het wordt best griezelig, maar ook wel leuk''. Dat beaamt de rest. Alle kinderen kunnen het lezen, vindt Daan.
Directeur Wim Abbing van De Bieshaar ziet deze schrijfdag als een mooie aanvulling op het lesaanbod. ''De kinderen moeten samenwerken bij ons op de Jenaplanschool en de kinderen leren zo inzien dat je door samenwerken een heel mooi product kunt maken. Je hebt elkaar nodig en dat is leerzaam.''

Schrijfster Lorena Veldhuijzen werkt met een klas in Amersfoort aan een verhaal
Schrijfster Lorena Veldhuijzen te gast in UVandaag, waar ze ter plekke een verhaal maakte

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.