Instellingen

Honderden bomen in Veenendaal gekapt

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal gaat honderden bomen kappen. Het gaat in eerste instantie om 265 essen, die lijden aan de essentaksterfte.
De essentaksterfte is in 2016 massaal over Nederland verspreid en is afkomstig uit Oost-Europa. Bestrijding van de ziekte is op dit moment volgens de gemeente onmogelijk. De bomen die gekapt gaan worden, leiden in ernstige mate aan de essentaksterfte en vormen vanwege kans op afbrekende takken een gevaar voor de omgeving.
In 2016 brak de huidige, veel heviger epidemie uit. De ziekte zorgt in heel Nederland voor sterfte onder essen en extra kosten voor gemeenten en natuurbeheerders. Wethouder Engbert Stroobosscher: "We volgen het beleid dat deskundige organisaties in Nederland aanraden om bomen zo lang mogelijk te behouden. Van de 684 ernstig aangetaste essen worden nu de 265 meest urgente bomen gekapt omdat ze een veiligheidsrisico met zich meebrengen. Denk aan het afbreken van grote takken die op fietspaden of wegen kunnen vallen. Ook het belang van de boomstructuur speelt een rol."
Waar mogelijk worden volgens de gemeente nieuwe bomen op dezelfde plaats teruggezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.