Domtoren verkeert in onverwacht slechte staat

UTRECHT - Bij de restauratie van de Domtoren in Utrecht is aan het licht gekomen dat de stenen in slechtere staat zijn dan verwacht. Dat laat beheerder Jaap van Engelenburg vandaag weten aan RTV Utrecht.
Gisteren zijn de noord- en de westkant geïnspecteerd, vandaag waren de zuid- en oostzijde aan de beurt. Volgens Van Engelenburg valt de conditie van de Dom tegen. "Het middenvlak, waar het uurwerk zit, vertoont wat meer schade dan we verwacht hadden."
De kosten voor de restauratie waren al ingeschat op vele miljoenen. Dat bedrag kan oplopen, verwacht de beheerder. "Ik denk dat er dan wel iets meer geld voor nodig is, maar we hebben geen idee hoeveel het precies gaat kosten."

RESTAURATIE

Het
is naar verwachting begin november afgerond, daarna gaat het vermoedelijk nog maanden duren voordat de restauratie start. Als duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren, wordt er een kostenbegroting opgesteld. "Die presenteren we tijdens de voorjaarsnota in mei, daarna buigt de gemeenteraad zich erover, die moet uiteindelijk ook akkoord geven."
Vermoedelijk start de daadwerkelijke restauratie pas over een jaar. De gemeenteraad moet dan wel akkoord zijn gegaan met het financiële plaatje.
Volgens Monumentenwacht Utrecht is er elke 40 a 50 jaar groot onderhoud aan de toren nodig. De laatste grote restauratie was in 1975.

Werkzaamheden aan de Domtoren
"De Domtoren is er slechter aan toe dan gedacht"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.