"Tweede verpleegkundige in nachtdienst Lopik is noodzaak"

LOPIK - De lokale politiek in Lopik steunt het personeel van zorginstelling AxionContinu in hun strijd om een extra verpleegkundige in de nachtdiensten.
Medewerkers van de locatie De Schutse protesteerden vannacht tegen het tekort aan personeel. 's Nachts is er één verpleegkundige aanwezig, die verantwoordelijk is voor 18 mensen met dementie en 12 cliënten met fysieke klachten. Bovendien wonen er nog eens 32 ouderen in aanleunwoningen. Zij zijn in noodgevallen ook aangewezen op de nachtdienst.
Volgens de directie van AxionContinu kunnen de problemen worden opgelost door de introductie van een zogenaamde slaapdienst, een extra medewerker die bij calamiteiten is op te roepen. Meer nachtelijke inzet zou ten koste gaan van de bezetting overdag. Het management heeft maatregelen getroffen zodat vanaf 1 oktober een slaapruimte beschikbaar is voor een oproepbare extra medewerker.

JA-NEEDISCUSSIE

Fractievoorzitter Rik Dekker van de PvdA was afgelopen nacht aanwezig bij de protestactie van de medewerkers. "De actie zelf was heel bijzonder, maar de reactie van het management was op zijn zachtst gezegd niet hoe ik het als lokaal politicus geleerd heb. Ze gingen gedetailleerd op allerlei procedures in, wat leidde tot een enorme ja-neediscussie. Die dames gaat het om de kern. Op deze manier snap ik dat ze zich niet serieus genomen voelen."
Als lokale politicus geeft Dekker aan niet direct te kunnen ingrijpen. "Je voelt aan alles dat deze situatie niet klopt, maar we hebben niet de macht om bijvoorbeeld subsidie stop te zetten. Wat we wel kunnen doen is bij politie en brandweer hameren op de veiligheid, één persoon op zestig patiënten is bij een calamiteit natuurlijk veel te weinig. En bij het college zal ik desnoods aandringen tot een bemiddelingspoging. Beide partijen zijn nu toch behoorlijk ingegraven."
De enige mogelijke oplossing is volgens Dekker dat het management de eis van de medewerkers inwilligt. "Ze hebben dit probleem nu zo lang laten voortduren. Ik hoop dat de dames krijgen waar ze recht op hebben."

GELDKRAAN

Bea de Kruijf van de ChristenUnie schaart zich achter haar PvdA-collega. Ook zij wil dat er 's nachts bij de zorginstelling een tweede verpleegkundige aan het werk gaat. "We kunnen helaas geen geldkraan opendraaien, dat moet uit Den Haag komen. Maar hoewel het niet direct onze verantwoordelijkheid is, gaat het wel om de gezondheid van bewoners van onze gemeente. Daar hechten we een groot belang aan." Ze geeft aan de zaak op de voet te blijven volgen.
Gisteren bleek uit de Troonrede dat het demissionaire kabinet flink investeert om het hardnekkige personeelstekort in de verpleeghuizen te bestrijden. Vanaf volgend jaar gaat het budget voor de zorginstellingen jaarlijks met 435 miljoen euro omhoog. Bovendien komt er een investering van 130 miljoen euro voor de werving van nieuw personeel.

WETTELIJKE NORM

Actiz, de branchevereniging van zorgondernemers, wil dat er voor eind 2018 een wettelijke norm is voor de verhouding tussen personeel en cliënten. Volgens een woordvoerder zal dat niet gaan om een keiharde landelijke regel, maar een contextgebonden richtlijn.
Volgens Actiz zijn de investeringen van het kabinet in de verpleeghuiszorg een "hele goede stap". Bestuurslid Jacqueline Joppe reageerde gisteren schriftelijk: "De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100 duizend tot 125 duizend extra medewerkers nodig. Met de extra financiële middelen is er ruimte voor eigentijdse opleidingsroutes op diverse niveaus."

TERUGHOUDEND

Wethouder Johan van Everdingen (VVD) van welzijn wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. "Het is een conflict tussen een organisatie en haar medewerkers, dus ik stel me terughoudend op. De volksgezondheid is niet in het geding."

Verpleegkundigen in Lopik willen een extra nachtmedewerker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.