Doornse deelnemer Invictus Games: je hebt toch dat militaire gen in je

Het Dutch Invictus Games Team vertrok vanmorgen naar Toronto
Het Dutch Invictus Games Team vertrok vanmorgen naar Toronto © Facebook Dutch Invictus Games Team
PROVINCIE UTRECHT - Sebastiaan van Nieuwenhuizen uit Doorn was pas negentien toen hij als militair een ongeluk kreeg. Hij liep een dwarslaesie op en zijn onderbeen werd geamputeerd. Vandaag vertrekt hij naar Toronto voor de Invictus Games: een soort Olympische Spelen voor gewonde militairen.
"Je hebt toch dat militaire gen in je", zegt Van Nieuwenhuizen. Hij wil zichzelf blijven prikkelen en doet daarom mee aan de spelen op de onderdelen basketbal en zwemmen.
Het ongeluk dat hij als militair had, gebeurde tijdens een oefening in Polen. Hij kwam daar tegen hoogspanningskabels boven treinrails aan en werd geëlektrocuteerd. Na de dwarslaesie en amputatie van zijn onderbeen, moest hij jarenlang revalideren.

CONFLICT MET JEZELF

"Dan moet je echt opnieuw beginnen met leven. Alles opnieuw leren." Het is een proces waarbij Van Nieuwenhuizen constant in conflict was met zichzelf. "Je lichaam kan niet meer, maar je hoofd wil wel."
Inmiddels is hij weer compleet onafhankelijk en zoekt hij het avontuur weer op. Sportieve prestaties doen er dan ook zeker toe tijdens de Invictus Games. Van Nieuwenhuizen hoopt met name bij basketbal een goede kans op een medaille te maken.
Toch is het vooral de sfeer die het evenement bijzonder maakt. "Het gaat niet om wat je hebt opgelopen of hoe je eruitziet. Sport verbroederd. Het is gewoon een warm bad waar je in terecht komt."

INVICTUS GAMES

De spelen voor militairen worden dit jaar gehouden in Toronto. In totaal doen ongeveer 550 militairen uit 17 landen mee.
Vanuit Nederland vertrekt een delegatie van 30 sporters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.