Instellingen

OM: Bulgaar bedreigde getuigen in rechtszaak over vrouwenhandel

UTRECHT - Een van vier Bulgaarse verdachten van vrouwenhandel in Utrecht heeft vermeende slachtoffers bedreigd, waardoor ze valse verklaringen hebben afgelegd. Dat zegt de officier van justitie op de derde dag van de zogenoemde Krobia-rechtszaak over gedwongen prostitutie op het Zandpad. Verslaggever Lisanne Rutgers volgt de zaak vanuit de rechtbank.
Zafir el K. werd in 2013, na de aanhouding van drie medeverdachten, afgeluisterd. In de rechtszaal werden vanmorgen vertalingen van een aantal gesprekken voorgelezen. "Als je familie je lief is... je hebt geleerd te ontkennen. Dat is voor onze bestwil", hield de rechter El K. zijn eigen woorden voor. Ook is El K. getaped toen hij zei: "Dit zijn de instructies, je ontkent alles. Nee, nee, nee op alles." Verder zou hij een vrouw hebben opgedragen haar telefoon in zeven stukken te breken.

EMOTIONEEL

Volgens het Openbaar Ministerie moesten de prostituees die als slachtoffer van het viertal worden gezien de instructies van El K. aan elkaar overdragen. El K. zegt zich de gesprekken niet meer te herinneren en weet alleen nog dat hij indertijd erg emotioneel was, omdat zijn neef en zijn vrienden waren gearresteerd.
De vrouwen die door de vier Bulgaren zouden zijn uitgebuit ontkennen inderdaad dat ze onder dwang op het Zandpad hebben gewerkt, waardoor de officier van justitie het vooral zal moeten hebben van afgeluisterde gesprekken en getraceerde geldstromen. Ze zeggen ook dat ze geen instructies hebben gekregen.

PROSTITUTIEBOOTJES

De verdachten zouden vrouwen uit Bulgarije ongeveer vijf jaar geleden hebben gedwongen om in de prostitutiebootjes in Utrecht te werken. Justitie zegt dat ze liefdesrelaties met de vrouwen aangingen en hen daarna begonnen te bedreigen. Ook zouden ze hun inkomsten hebben afgepakt.
De advocaten van de Bulgaren betogen dat de vrouwen niet werden gedwongen. Dat wordt ondersteund door verklaringen van de vrouwen zelf, die bovendien zeggen dat ze het verdiende geld zelf mochten houden. De mannen zelf zeggen dat ze zich weinig herinneren van de periode.
De verdachten horen later vandaag welke straf het Openbaar Ministerie tegen ze eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.