Aangifte vanwege rubberkorrels op sportvelden

PROVINCIE UTRECHT - De koepel van milieuorganisaties, Recycling Netwerk, heeft aangifte gedaan vanwege het gebruik van rubberkorrels op sportvelden. Sportclubs, gemeenten en bedrijven die de korrels maken zijn strafbaar omdat giftige stoffen uit de korrels in de bodem terecht komen, vindt Recycling Netwerk.
Vorig jaar ontstond ophef over de rubbergranulaatkorrels nadat wetenschappers waarschuwden dat ze kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. Het RIVM concludeerde na onderzoek dat de gezondheidsrisico's te verwaarlozen zijn, maar volgens Recycling Netwerk geldt dat niet voor het milieu.

ZINK

In de buitenlaag van de autobanden die worden gebruikt voor de korrels, zit zink. Dat verdwijnt voor een deel in de bodem, het grondwater en het oppervlakte water. Ook kunnen rubber deeltjes verwaaien naar bermen en sloten, aldus de milieuorganisaties.
"Dat is geen goede recycling, maar een overtreding van de afvalwetgeving. Daarom stappen we naar het Openbaar ministerie", zegt Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk.

KANSLOOS

De belangenvereniging Band en Milieu (BEM) noemt de aangifte kansloos. "Dit is te bizar voor woorden", aldus een woordvoerder.
"De ongegronde hetze tegen de korrels gaat maar door. Het ministerie van VROM heeft in 2005 al bepaald dat de korrels geen afval zijn, maar onderdeel mogen uitmaken van kunstgrasvelden. Als de juiste onderlaag wordt aangebracht, bevat de laag ook tien keer zo weinig zink als gemiddeld in drinkwater is toegestaan."
In Utrecht zijn zeker tien kunstgrasvelden met korrels op basis van oude autobanden, bleek eerder al.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.