Landjepik populair, maar Bunschoten is er klaar mee

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het komt overal voor, inwoners die gemeentegrond gebruiken en soms zelfs bij hun eigen tuin aantrekken. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten worstelen veel lokale overheden met dit probleem. Bunschoten heeft alle illegaal gebruikte grond in kaart gebracht en gaat nu handhaven.
Handhaven, zoals Bunschoten nu doet, kost veel tijd en geld. Veel gemeenten nemen daarom niet de moeite om het probleem in kaart te brengen.
Utrecht laat bijvoorbeeld weten alleen te zullen handhaven als er klachten komen. In de gemeenten Eemnes en Bunnik wordt er geen speerpunt gemaakt van het probleem. Met andere woorden: er wordt een oogje dichtgeknepen.

TEGELPAD

Marijke de Graaf gebruikt al jaren een stukje grond van de gemeente. Door de struiken heeft ze een tegelpad aangelegd. Van de achterkant van haar tuin naar een voetpad langs een speelveldje.
"Wij gebruiken het tegelpad alleen om de struiken van de gemeente te snoeien, maar andere buren gebruiken het bijvoorbeeld ook om vanuit hun tuin naar het voetpad te komen."

KLACHTEN

En dat is oneigenlijk gebruik van gemeentegrond, stelt de gemeente Bunschoten. In het dorp gebruiken zo'n 650 huishoudens gemeentegrond. Het gemeentebestuur stelt nu voor dat mensen de grond kopen of teruggeven.
"Er zijn klachten van burgers geweest. Sommigen hebben de grond al eerder gekocht en die zeggen ik koop de grond en ik zie dat mijn buurman het maar zo in gebruik neemt", zegt wethouder Willem Heinen.

BALEN

De Graaf baalt ervan dat de gemeente nu pas gaat handhaven. Onlangs heeft ze in haar tuin een veranda met tuinhuisje laten zetten, precies op de erfafscheiding. Ze had de grond daarachter graag gekocht, maar dan voordat ze het bouwwerk liet plaatsen.
"Nu heb ik er niets meer aan, ja alleen om de struiken van de gemeente te snoeien." Ze vindt het prima dat ze het tegelpad moet weghalen, maar wil dan wel dat de gemeente de bosjes gaat snoeien.
Veel van haar buren gebruiken de grond wel geregeld als kortste route naar het voetpad. "Ik denk wel dat wij de grond zullen kopen, maar dat moet ik nog even met mijn vrouw overleggen", zegt een buurman van De Graaf.

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad van Bunschoten praat donderdagavond over het handhaven. Wethouder Heinen stelt voor om tegen een gereduceerd tarief de grond te verkopen. "125 euro in plaats van 191. We denken door de prijs iets te verlagen dat meer mensen de grond zullen kopen."
In totaal hoopt de gemeente zo'n vier ton op te halen met de verkoop van grond. "Maar er blijft bijna geen winst over", legt Heinen uit. "De kosten die we maken moet je niet onderschatten."

De gemeente Bunschoten gaat handhaven op illegaal gebruik van gemeentegrond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.