OM eist tot acht jaar cel voor vrouwenhandel op Zandpad Utrecht

UTRECHT - Zelfs vrouwen die vrijwillig naar Nederland komen om in de prostitutie te werken, kunnen toch slachtoffer zijn van mensenhandel. Dat zei het Openbaar Ministerie vanmorgen in een zaak over vrouwenhandel op het Zandpad in Utrecht. Tegen vier Bulgaren zijn daarom gevangenisstraffen tot acht jaar cel geëist.
De mannen die terecht staan worden ervan verdacht dat ze vrouwen onder dwang als prostituee hebben laten werken. Ook zouden ze de verdiensten hebben ingepikt. Zowel de verdachten als de vermeende slachtoffers ontkennen dat. Het OM zegt dat de vrouwen onder druk zijn gezet om de vier Bulgaren vrij te pleiten in ontlastende verklaringen.

LASTIG DELICT

Volgens de officier van justitie is mensenhandel juridisch gezien een lastig delict dat veel uitleg vergt. Hij betoogt dat er ook sprake van uitbuiting kan zijn wanneer een slachtoffer vrijwillig als prostituee is gaan werken. Het is bijvoorbeeld verboden om iemand te belemmeren de prostitutie te verlaten.
"Vrouwen in de prostitutie houden is strafbaar als er gebruik is gemaakt van ongeoorloofde middelen", zei de officier vanmorgen. Liefde en emotionele druk kunnen van die middelen zijn, voerde hij aan als verklaring voor het feit dat geen van de vermeende slachtoffers aangifte heeft gedaan tegen de verdachten.

NIET GELOOFWAARDIG

Volgens het OM zijn de verklaringen van de vrouwen niet geloofwaardig. De rechter zou wat hem betreft beter kunnen afgaan op het bewijs dat gevormd wordt door de geldstromen tussen hen en de verdachten. Feit is dat de verdachten financieel beter werden van het werk dat de vrouwen deden. In afgeluisterde gesprekken werd bovendien gesproken over zwaar geweld. "Als ik erachter kom dat je geld achterhoudt, zal ik je kop inslaan", zou een van de mannen hebben gezegd.
De aanklager vindt dat vaststaat dat het viertal samenwerkte en de prostituees controleerde. Wanneer ze naar het buitenland gingen bleef een van hen achter als 'bewaker'. Die haalde de inkomsten ("de stenen") op bij de vrouwen.

RELATIE

De vier Bulgaarse verdachten zijn elk rond de dertig jaar oud en kennen elkaar als familielid of vriend. Emin H. en Zafir el K. hebben beiden een relatie en een kind met vrouwen die slachtoffer van mensenhandel zouden zijn. Emin H. is zelfs getrouwd en heeft de baby die anderhalve week geleden in het buitenland geboren is nog niet kunnen zien. Tegen Emin H. is acht jaar cel geëist. El K. moet van het OM vier jaar de gevangenis in.
Denislav M. zal binnenkort ook vader worden. Zijn vriendin, met wie hij samenwoont is negen maanden zwanger. Hij hoorde zes jaar gevangenis eisen. De vierde verdachte, Mehmet H., woont bij zijn ouders. Tegen hem is drie jaar cel geëist.

Verslaggever Lisanne Rutgers over de vrouwenhandel op het Zandpad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.