Eddy Zoëy ontmoet parende waterjuffers en ambitieuze spechten in Leersum

LEERSUM - Aan de rand van een bijna drooggevallen meertje in het Leersumse Veld ontmoet Eddy Jan Katsman. Jan heeft onderzoek gedaan naar de soorten libellen die in de provincie Utrecht voorkomen en daar een boek over geschreven. "Er zijn in Nederland 75 libellen soorten en 54 daarvan komen voor in onze regio. Dus de provincie doet het goed wat dat betreft", zegt Jan.
Een van de soorten libellen die ze in Leersum veel tegenkomen is de waterjuffer, een klein soort libelle. Jan: "De grote libellen zitten meestal met de vleugels gespreid en de juffertjes leggen de vleugels langs het lichaam".

SEKSLEVEN

Het seksleven van de libellen is opmerkelijk. Mannetjeslibellen laten zich bijvoorbeeld niet zomaar uit het veld slaan als een vrouwtje al bevrucht is door een ander. "Dat mannetje heeft een soort borsteltje aan boord en poets de ontvangstruimte van dat vrouwtje schoon, weg met dat sperma van die andere kerel, mijn sperma hoort daar", zegt Jan.
Net als bij vele dieren het geval is, heeft de mannetjeslibelle de meest uitgesproken kleur. Eddy is naast natuurliefhebber ook kunstenaar: "Een prachtige kleur is dit eigenlijk. Als je een paar potten verf door elkaar doet en het wil maken, dan lukt het je niet."

ZWARTE SPECHT

Op het Leersumse Veld is ook een bijzonder beukenbos te vinden, vol holen van de zwarte specht. Dit is de enige vogel die een hol kan maken in het harde beukenhout, zegt Jan. "Ik verdenk hem er wel van dat hij in de beukenboom de zachtste plekjes opzoekt om zijn hol te maken. Dus daar waar al een tak is afgebroken en het een beetje in gerot is."
Het Leersumse Veld is van oorsprong een gebied met stuifzand en heide. Op natte plekken ontstond veen door plantenmateriaal. Rond de achttiende eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de plassen in het Leersumse Veld.
Natuurlijk Zoëy is op vandaag te zien bij RTV Utrecht. Deze aflevering is alvast te zien bij dit artikel.

Eddy Zoëy ontmoet parende waterjuffers en ambitieuze spechten in Leersum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.