In Veenendaal krijgen mensen een tweede kans onder één dak

VEENENDAAL - In Veenendaal is vandaag het woonconcept Welkom geopend. Wonen, werken en zorg zitten hierin onder één dak. Het concept is nieuw en draait niet op subsidie. Het is bedoeld voor ex-daklozen, werklozen of mensen die gescheiden zijn en financiële problemen hebben.
Bedenker Cora van den Bovenkamp vindt dat mensen met problemen een tweede kans verdienen. Maar ze merkt dat zij die het moeilijk hebben lastig iets geregeld krijgen: "Als je dingen samenvoegt, dan kun je mensen helpen. Je moet ze niet van loket naar loket sturen."
Vandaag opende een eerste vestiging van Welkom in de voormalige bibliotheek in Veenendaal. Een investeerder zorgde voor het geld. Het pand is helemaal opgeknapt en er kunnen 120 mensen in wonen. Inmiddels staan ook andere gemeenten in de rij voor een Welkom in hun gemeente, waaronder bijvoorbeeld Den Haag en Tiel.

WERKLOOS

Alle bewoners hebben een eigen studio met keuken en badkamer. Eén van de bewoners van het eerste uur is Pim Tibben. Hij had financiële problemen en vindt nu een plekje bij Welkom: "Mijn uitkering werd minder. Ik kon de hypotheek niet meer opbrengen en ik moest mijn huis verkopen."
Onder hetzelfde dak werkt Pim. Hij maakt schoon en hij krijgt zorg. Pim krijgt begeleiding van een jobcoach om uiteindelijk weer een het werk te gaan. Het begin is er, zegt hij: "Ik ben voor het eerst van mijn leven aan het sporten", lacht Pim. "Drie keer in de week. Dat was best heftig in het begin. Maar het is nog leuk ook!".

MBO-STUDENTEN

Nu wonen er vooral volwassenen,maar initiatiefnemer Cora wil ook slecht presterende MBO-studenten aantrekken. Op de bovenverdieping zijn nu al leslokalen, zodat ook lessen van het ROC voor hen binnenshuis gegeven kunnen worden. Een andere bewoonster, Januska Maat, zit er vanwege schulden. Ze ziet dit echt als een tweede kans: "Dit is echt een nieuwe start, met een nieuwe woning". Zij krijgt coaching in de leslokalen: "dan leer je jezelf kennen. Ik kan straks weer gaan werken, ik sport en bouw weer een sociaal netwerk op. Dit is de toekomst."
De bewoners blijven er niet lang wonen. Binnen twee jaar moeten ze klaar zijn om verder te gaan in de maatschappij. Daar moet Welkom bij helpen: "Je ziet vaak dat familiebanden zijn verbroken. En hier creëren we ook een nieuwe familie", aldus Cora.

Verslaggever Robert Jan Booij bij de opening van de Welkom.
Welkom in Veenendaal geeft mensen een tweede kans

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.