Utrecht wil van tippelzone af, maar weet nog niet wanneer

UTRECHT - Utrecht onderzoekt of de tippelzone aan de Europalaan op termijn dicht kan. Ook wil de gemeenteraad weten of de prostituees daar tijdelijk nog kunnen blijven werken als de nieuwe woonwijk bij het Merwedekanaal over een paar jaar klaar is. Dat is de uitkomst van een spoeddebat vanmiddag over de prostitutiestrook. De gemeenteraad wil van de zone af, maar over een einddatum zijn de partijen het nog niet eens.
In het gebied aan het Merwedekanaal moet een nieuwe wijk verrijzen. Plannen om de straatprostituees naar Lage Weide of De Meern te verplaatsen strandden vorige week op weerstand van omwonenden. Over hoe het nu verder moet met de Europalaan is de raad verdeeld. Eerder deze week werd al duidelijk dat sluiting van de tippelzone niet langer een taboe is.

AFBOUWEN

Een motie van de SP om de strook in 2022 te sluiten haalde het niet. Een meerderheid van de raad spreekt wel over "afbouwen" van de prostitutie aan de Europalaan, maar onenigheid over de einddatum zorgde ervoor dat daar geen beslissing over werd genomen. Wel komt er een onderzoek dat moet uitwijzen wat een geleidelijke afname van tippelaarsters zou betekenen voor de geplande woningbouw en voor de betrokken sekswerkers zelf.
Eerder vandaag demonstreerden actievoerders voor behoud van de tippelzone aan de Europalaan. Ze kregen in de raad bijval van de PvdA, die een motie indiende om het prostitutiegebied in de plannen voor de nieuwe woonwijk in te passen. Dat idee kreeg echter geen raadsmeerderheid.

Verslaggever Marc van Rossum du Chattel over de tippelzone op de Europalaan