Instellingen

Opgestapte wethouders IJsselstein halen hard uit: "De gemeenteraad is zuur"

IJSSELSTEIN - Het college van IJsselstein stapt op. Marijke van Beukering, Hans Lappee en Chris Baerveldt zien het niet meer zitten om met de gemeenteraad om te gaan. "Deze raad is zuur", zegt Lappee.
Aanleiding is de politieke onrust die is ontstaan als gevolg van de ambtelijke samenwerking met buurgemeente Montfoort. De kosten van de samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort blijken veel hoger te zijn dan begroot. Daarom stapte wethouder Van den Berg vorige maand al op.

COLLEGE BUNGELT

"Al weken wordt de motie van wantrouwen aangekondigd en hij moet en zal komen", zegt wethouder Baerveldt. Toen kort voor de gemeenteraadsvergadering bleek dat ook het CDA de motie steunt, was duidelijk dat het college sowieso zou vallen.
Dus besloten de drie wethouders de motie niet meer af te wachten en zelf op te stappen. "Dit is slecht voor de stad maar kennelijk goed voor politiek gewin."
"Het college is voor de raad een soort dartbord", zeggen de drie wethouders in een gezamenlijke verklaring. "Deze raad is zuur, u maakt IJsselstein tot schande en ik wil hier geen onderdeel meer vanuit maken."

ECHT GENOEG

De wethouders vinden dat de raad het besturen onmogelijk maakt. Wethouder Van Beukering: "Het college heeft meer dan 170 vragen mogen beantwoorden, er staan er nog 25 open. Het leek alsof het nooit voldoende is. Voor ons is het nu echt genoeg. Nu komt er een zakencollege. Ervaren bestuurders pakken het werk op."

RAAD GEAGITEERD

Raadsleden reageren geagiteerd op de actie van de wethouders. Pvda-raadslid De Neijs: "Wat nu gezegd wordt is beneden peil." Roland Koehorst (LDIJ): "Ik wil nu weten wanneer deze wanorde voorbij is."

EERDERE COLLEGECRISIS

Het college van IJsselstein viel in februari van dit jaar
. Ook toen ging het om de duurder uitgevallen samenwerking met Montfoort. Volgens wethouder Lappee wordt het vandaag gevallen college ten onrechte verantwoordelijk gehouden voor besluiten die het vorige college heeft genomen.

"De gemeenteraad is zuur"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.