Plan voor meer vuurwerkvrije zones in Utrecht haalt het niet

UTRECHT - Een voorstel van GroenLinks om het aantal vuurwerkvrije zones in de gemeente Utrecht fors uit te breiden, heeft het niet gehaald. Alleen de Partij voor de Dieren steunde het plan.
Raadslid Steven de Vries wilde alle parken, gebieden rond dierenweides en plekken buiten de bebouwde kom uitroepen tot vuurwerkvrije zone. Ook pleitte hij voor knalvrije plekken rond scholen en zorgcentra.

ANDERE STEDEN

"Een meerderheid van de Utrechters is voor vuurwerkvrije zones", zei De Vries vanavond in de gemeenteraad. "Hilversum en Groningen verbieden afsteken in binnenstad al. Ook Amsterdam heeft vuurwerkvrije zones. Rotterdam en zelfs Goes hebben een centraal vuurwerkmoment."

KRITIEK ANDERE PARTIJEN

Maar op de Partij voor de Dieren na vonden alle andere raadsleden het plan te ver gaan. Ze benadrukken dat de stad al voortvarend bezig is op het gebied van terugdringen van vuurwerkoverlast. Ook maakten sommige partijen zich zorgen of de politie zo'n vuurwerkverbod wel kan handhaven.
D66 diende een alternatieve motie in die het de gemeente in de toekomst makkelijker maakt om anti-vuurwerkmaatregelen te nemen. Dat plan haalde wel een meerderheid.

VUURWERKSHOW

Verder benadrukte burgemeester Van Zanen nog dat hij onderzoekt of het mogelijk is om een centrale (commerciële) vuurwerkshow te houden in de stad. Mogelijk gaan particulieren daardoor zelf minder vuurwerk afsteken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.