Christelijke scholen tegen verplicht Wilhelmus

WOERDEN - Katholieke en protestants-christelijke scholen staan afwijzend tegenover een eventuele verplichting om hun leerlingen over het Wilhelmus te leren. De politiek moet zich niet gaan bemoeien met de inhoud van het onderwijs, zegt Wim Kuiper, de scheidend voorzitter van de koepel van christelijke en protestantse scholen Verus in Woerden tegen Trouw.
Een maand geleden lekte uit dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet, willen dat scholen lessen over tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus geven. Waarschijnlijk haalt deze CDA-wens niet het regeerakkoord, maar komt er wel de verplichting voor scholen om extra aandacht te schenken aan het volkslied.
Kuiper vreest dat verplichting bijzondere en openbare scholen afschrikt. "Die zijn gevoelig voor de vrijheid die ze hebben om hun
onderwijs zelf te mogen vormgeven. Ze zullen denken: nu is het misschien het Wilhelmus, maar wat komt daarna?," zegt hij in de krant.
Begin dit jaar begonnen leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal hun schooldag al met het gezamenlijk zingen van het volkslied. De scholengemeenschap wilde uitproberen of het Wilhelmus in een schoolritueel kan worden verwerkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.