Instellingen

Grote steden overwegen gezamenlijke wachtlijst voor huurwoning

UTRECHT - Utrecht en de andere drie grote steden gaan onderzoeken of een inschrijving voor een sociale huurwoning overal kan gaan gelden. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag willen huurders zo meer flexibiliteit bieden, als ze bijvoorbeeld moeten verhuizen voor een baan in een andere stad.
"Veel systemen voor het toewijzen van huurwoningen stammen nog uit het verleden", zegt de Utrechtse wethouder Paulus Jansen in de Volkskrant. "In de regio Utrecht werken we samen met zestien buurgemeenten, maar een regeling met alle grote steden en liefst landelijk zou beter zijn."
Om te voorkomen dat in de populairste stad de wachttijd alleen maar oploopt, omdat nog meer mensen kans maken op een woning, zou er rekening gehouden met worden met bewoners uit de eigen stad. Wethouder Jansen oppert dat zij bijvoorbeeld bonusjaren kunnen krijgen.

FUNDA VOOR HUURDERS

De woonbond reageert enthousiast. "Wij pleiten al jaren voor een soort Funda voor huurders", zegt Erik Maassen van de huurdersorganisatie tegen de krant.
"Je kunt je nu weliswaar in andere regio's inschrijven, maar daar moet je telkens apart voor betalen. En je weet niet jaren van tevoren waar je ooit een woning nodig hebt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.