Wijngaarden dit weekend open voor publiek: "We zijn de hobbyfase voorbij"

ZEIST - Het levert nog altijd opgetrokken wenkbrauwen op. Wijn uit Nederland, dat kan toch niet voorstellen? Maar de Nederlandse wijnbouw is de hobbyfase voorbij en laat dat dit weekend zien tijdens de open wijngaarddagen.
Een van de wijngaarden die de deuren opent, is Hoog Beek en Rooyen uit Zeist. Verscholen in de bossen hebben zij de druiven staan waarvan ze nu een jaar of drie wijn maken. Ze wonnen er al meerdere (internationale) prijzen. Een deel van hun succes komt door de locatie, zegt Sigrid van Ede van de wijnmakerij.
"Dit was vroeger een moestuin van landgoed Hoog Beek en Rooyen. Daar hebben altijd beesten gelopen. Zo liepen er heel veel kippen hier. Die hebben zoveel fosfaat achtergelaten, dat onze wijnranken dat in honderd jaar niet op kunnen maken."
Wie nieuwsgierig is, kan dit weekend een kijkje komen nemen in Zeist. Ook in de rest van het land openen wijngaarden hun deuren. Van Friesland tot Zeeland en van Noord Holland tot Overijssel. In Utrecht is Hoog Beek en Rooyen de enige wijngaard die meedoet aan de open dag.
Een overzicht van de deelnemende wijnboeren is hier te vinden.

Verslaggever Robert Jan Booij bezocht de wijngaard vanmorgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.