RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"VW-importeur Pon beïnvloedde Kamerbrief over dieselschandaal"

LEUSDEN - Volkswagen-importeur Pon uit Leusden heeft invloed gehad op een Kamerbrief uit 2015 van voormalig staatssecretaris Mansveld over het dieselschandaal bij Volkswagen. Dat zegt onderzoeksjournalist Peter Teffer, die daarover vertelde bij BNR.

In de brief aan de Kamer schreef Mansveld over het nieuws dat in Amerika sjoemelsoftware was gebruikt, waardoor de uitstootgegevens van auto's werden gemanipuleerd. Ze meldde daarnaast dat volgens Volkswagen wereldwijd met ongeveer 11 miljoen auto's mogelijk is gefraudeerd.


AFGEZWAKT

Het woordje "mogelijk" blijkt toegevoegd te zijn op verzoek van een medewerker van Pon, ontdekte journalist Teffer die toegang had tot mailcontact tussen Pon en het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

In de mail schrijft de medewerker van Pon: "We stelden het gesprek ook zeer op prijs, en zien nu meteen al dat onze openheid tot meer duidelijkheid bij jullie heeft geleid. De tekst vinden wij dan ook bijna ok. Wij zouden enkel in de eerste zin "mogelijk" voor "gefraudeerd" willen toevoegen. Alleen in de US is de fraude namelijk zeker. Kun je hiermee uit de voeten?".

In de brief die Mansveld vervolgens aan de Kamer stuurde, bleek het woordje "mogelijk" inderdaad toegevoegd.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht