Gezelligheid gaat nog voor gezondheid in sportkantines

PROVINCIE UTRECHT - Sigaretten zijn in Utrechtse sportkantines vrijwel uitgebannen, maar langs de lijn wordt nog volop gerookt. Dat blijkt uit een onderzoek dat RTV Utrecht deed in samenwerking met de regionale omroepen en de NOS. Sportverenigingen doen steeds meer om hun leden te helpen bij een gezonde levensstijl. Toch is er nog altijd winst te behalen.
In de provincie Utrecht reageerden 163 sporters van bijna honderd sportverenigingen op een verzoek om aan een enquête mee te doen. De meeste respondenten (120) zijn lid van een voetbalclub in de regio. Verder werkten 14 hockeyers, 8 tennissers en 21 overige sportbeoefenaars (korfbal, handbal, paardensport enz.) mee aan het onderzoek.

ROKEN

Wat direct opvalt is dat in de regionale sportkantines vrijwel nergens meer zomaar een sigaret wordt opgestoken. Wie wil roken moet naar buiten, melden 143 van de 163 respondenten. Toch valt daar voor de anti-rooklobby nog veel winst te behalen. Bij slechts vijf van de bijna honderd sportclubs die in de enquête worden genoemd is tabak op het héle complex taboe.
Een grote meerderheid (115 van de 163) zegt dat toeschouwers langs het veld zonder probleem mogen roken. Vijf respondenten melden dat alleen bij jeugdwedstrijden een verbod geldt. Volgens belangenvereniging Sport Utrecht moet de sigaret sowieso uit het zicht van de jonge leden verdwijnen. "Je hoeft dan zelf niet te stoppen met roken", licht verenigingsadviseur Rune Massing toe, "maar je zorgt ervoor dat kinderen er niet mee in aanraking komen."

MAATREGELEN

Bij bijvoorbeeld VV Woudenberg wordt nog volop langs de lijn gerookt. Het bestuur discussieert over maatregelen en volgens voorzitter Michel van Raaij zou de overheid daarbij moeten helpen. "Als zoiets landelijk wordt uitgerold, kun je daar als club naar verwijzen."
Maar volgens Massing van de VSU kunnen verenigingen het beter zelf doen. Zijn voorlichtingen zijn er juist op gericht om bij de leden draagvlak te creëren voor een rookvrije sportaccomodatie. "Als je het gaat opleggen, levert dat altijd weerstand op. Je kunt beter met een goed verhaal komen, zodat sporters zich realiseren dat ze er eigenlijk niet meer omheen kunnen."

GEZOND ETEN

Gezond voedsel is in de sportkantines volop te krijgen, als we op 77 respondenten moeten afgaan. Ze hebben het dan vooral over broodjes gezond. Ook fruit (34 keer) en salades (11) worden genoemd. Toch staan daar ook 66 mensen tegenover, die beweren dat bij hun club geen voedzaam eten te koop is. Twintig mensen weten niet of hun kantine gezonde waren verkoopt.
Massing herkent uit eigen ervaring dat er sprake is van een trend bij verenigingen om het wat gezonder aan te pakken. Ook VV Woudenberg pakt die trend op. Samen met de KNVB en Wageningen University is de club bezig met een proef om gezond eten prominenter in de vitrines te leggen. Maar de broodjes kroket zullen voorlopig nog wel over de toonbank blijven gaan. "Dat is iets wat altijd wel bij de voetbalclub zal blijven hangen", zegt voorzitter Van Raaij. Het is wel goed om ook een alternatief te bieden en dat doen we graag."

ALCOHOL

De derde helft is nog altijd een populaire traditie in de provincie Utrecht. Vrijwel alle kantines staan toe dat sporters en toeschouwers er alcohol drinken. Een biertje langs de lijn is een ander verhaal. Nog geen veertig verenigingen van de bijna honderd lijken dat toe te staan. Bij nog eens twintig clubs mag het wel, maar dan niet bij wedstrijden van de junioren.
Massing heeft daar wel vrede mee. Voor hem hoeft drank bij de sportclubs niet in de ban. "Je moet er alleen voor zorgen dat er een verantwoord alcoholbeleid is. Dat is nog wel een groot verschil." Ook Van Raaij denkt dat de derde helft nog lang een gebruik blijft. "Op dit moment gaat gezelligheid nog voor gezondheid."

LANDELIJK

Het onderzoek van RTV Utrecht maakt deel uit van een
door de regionale omroepen en de NOS. Daaraan deden bijna 3.000 leden van ongeveer 2.000 sportclubs mee. Landelijk rijst uit de antwoorden een beeld dat het promoten van een gezonde levensstijl bij de meeste verenigingen niet als een belangrijk thema wordt gezien.
Atletiekverenigingen lijken voorop te lopen in bijvoorbeeld het verbieden van roken en het aanbieden van fruit. Tennisclubs schrijven hun leden in dit onderzoek het minst vaak gezondheidsregels voor.

Sportclubs roken nog volop langs de lijn
VV Woudenberg steeds gezonder, maar in de derde helft gaat gezelligheid voor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.