Margreet: "Met extra inspanning komen verpleeghuisbewoners wel buiten"

Een kwart van de mensen in verpleegtehuizen komt nooit of zelden buiten, concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau 10 dagen geleden. Een van de manieren om bewoners toch activiteiten buiten de deur te laten ondernemen is met speciale busuitjes. Rolstoelen mee, rollators mee en lekker een ritje maken.
Margreet ging mee met een bus van Stichting Continu op weg. Vrijwillige chauffeur Rob legt uit dat het met mensen die veel zorg nodig hebben soms best moeilijk is. "Je ziet de ritjes dan afnemen. Mensen nemen niet meer zelf het initiatief, dat moet echt van de verzorging komen. En die moeten er maar net aan denken of tijd voor hebben."
Dat het wel belangrijk is, vertelt een van de deelnemers. "Een aantal jaar geleden moest mijn auto de deur uit. Na een onderbeenamputatie ging het autorijden moeilijker en uiteindelijk heb ik m'n auto aan mijn kleinzoon gegeven. Dan lever je wel een stuk vrijheid in, hoor. Erop uit gaan met deze bus, geeft weer een beetje van die vrijheid terug."
Een 93-jarige passagier vertelt ons dat mensen het soms moeilijk vinden de stap te nemen mee te gaan. "Daar moet je je overheen zetten. Ik heb nog best veel kennissen, maar op mijn leeftijd kom je gewoon niet meer zo vaak ergens. Dat moet je ook een beetje zelf opzoeken."
De hele uitzending van 'Margreet' is maandag te zien bij RTV Utrecht.

Margreet: Speciale busuitjes voor bewoners verpleeghuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.