Instellingen

Ode aan de 596 gekapte bomen van Amelisweerd

© Twitter Petra Ket
UTRECHT - 596. Dat is het aantal bomen dat 35 jaar geleden in Amelisweerd gekapt is voor de aanleg van de A27. Vandaag wordt stilgestaan bij deze kap én willen de initiatiefnemers de noodklok luiden om een eventuele nieuwe kap van bomen tegen te gaan.
De vele tientallen mensen die vandaag naar het gebied zijn gekomen willen vooral een ode brengen aan het bos. Dat doen ze met muziek, zang, een kranslegging en twee minuten stilte.

ACTIE

Precies 35 jaar geleden werd het bos bezet door actievoerders. Ze maakten er boomhutten en bleven er slapen. Alles om de kap van het geliefde bos tegen te gaan.
Tot aan de rechter wordt geprobeerd de bomen te redden, maar op 24 september blijkt alles tevergeefs. Terwijl de rechter zich nog over de zaak moet buigen, worden de bomen die dag al in rap tempo gekapt en omver geduwd door bulldozers.

GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

Nu 35 jaar later, vrezen veel mensen dat de geschiedenis zich zal herhalen. Voor de verbreding van de A27 zouden in 2020 opnieuw honderden bomen moeten verdwijnen. De initiatiefnemers van de ode van vandaag willen er opnieuw alles aan doen om dat tegen te gaan.
De Kerngroep Ring Utrecht wil uitstel van de plannen. Ondertussen wordt er gezocht naar alternatieven waarbij het natuurgebied bespaard kan blijven.

Ode aan de gekapte bomen van Amelisweerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.