Utrechtse Valleigemeenten willen niet samen

PROVINCIE UTRECHT - De gemeenten Rhenen, Veenendaal en Renswoude zien niets in een herindeling. De drie zijn onderdeel van de regio FoodValley. Daarin werken negen gemeentes intensief samen.
Een scheidend lid van het bestuur van de Wageningen Universiteit pleitte er onlangs in De Gelderlander voor om samen te gaan. Volgens hem wordt er veel besloten binnen gemeentes, terwijl dat op de hele regio invloed heeft. Een herindeling zou zorgen voor meer slagkracht.

NIET AAN DE ORDE

Maar de drie Utrechtse colleges zien er niets in. "Er is geen enkele aanleiding voor een herindeling. De gemeentes functioneren goed als zelfstandige gemeente. Iedere gemeente staat met eigen thema's in de eigen kracht", zo schrijft Veenendaal.
Ook Rhenen is er niet voor te porren. "Herindeling is niet aan de orde", zegt de gemeente tegen RTV Utrecht. En Renswoude is nog stelliger. "De discussie alleen al over een herindeling zou de huidige samenwerking in de weg zitten. Het gesprek zou dan niet meer gaan over de concrete inhoudelijke samenwerkingsprojecten die de regio verder helpen."

REGIO

Toch zien de colleges wel dat er meer in regionaal verband geregeld moet worden. Alle drie schrijven ze dat de samenwerking verder is gegroeid. "Rhenen is zich bewust dat economische samenwerking en vraagstukken omtrent bereikbaarheid nagenoeg alleen kunnen worden aangepakt en opgelost in regionaal verband. Daar zetten wij op in."
Volgens Veenendaal, Renswoude en Rhenen heeft elke gemeente afzonderlijk iets aan de samenwerking binnen de FoodValley. Voor Veenendaal is dat bijvoorbeeld ICT. Voor Renswoude ligt dat net weer wat anders. "Het erkennen van het onderscheid en de pluspunten van elke gemeente afzonderlijk maakt ons trots op de FoodValley als regio", schrijft Utrechts kleinste gemeente erover.
Elke gemeente betaalt 2,95 euro per inwoner voor de samenwerking in de regio FoodValley. Naast de drie Utrechtse gemeentes zitten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen ook nog in het samenwerkingsverband.