Eddy Zoëy op slangenjacht in Bunnik

BUNNIK - De provincie Utrecht kent maar één soort slang en dat is de ringslang. Met amfibieën- en reptielenkenner Wim de Wild gaat Eddy Zoëy deze week op zoek naar deze slangensoort op landgoed de Niënhof in Bunnik.
Wim: "Dit gebied is afwisselend. Je hebt veel water en dat is belangrijk want ze eten voornamelijk kikkers, maar er zijn ook genoeg ruige randjes die ze nodig hebben om zich te kunnen verstoppen."
In Nederland leven drie soorten slangen. Wim: "Je hebt de ringslang, de adder, dat is een giftige slang duidelijk herkenbaar door z'n zigzagstreep, en je hebt de zeldzame gladde slang." De adder en de gladde slang zijn in de jaren zestig en zeventig verdwenen.

SLANGENROUTE

Op het landgoed is een speciale slangenroute uitgezet. Langs de route zijn broedhopen van mest en takken gemaakt. Hier vinden Wim en Eddy een jong exemplaar. Slangen sproeien richting indringers een hele nare geur, ontdekt Eddy.
Overigens is het verboden om een ringslang te pakken, want het is een beschermd dier. Wim de Wilde heeft er een speciale vergunning voor. Eddy: "Als je zo'n beest in de natuur ziet, gewoon niet pakken. Niet doen wat wij doen!"

HISTORIE

De ringslang werd vroeger met rijkdom geassocieerd: meer ringslangen duidde immers op meer mestbroedhopen. En dat werd weer gelinkt aan meer vee, en dus aan meer rijkdom. Wim : "Helaas is dat later weer verloren gegaan door de angst voor slangen, ook door verhalen uit de bijbel."
Natuurlijk Zoëy is op zaterdag te zien bij RTV Utrecht. Deze aflevering is alvast te zien bij dit artikel.

Natuurlijk Zoëy in Bunnik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.