Koffiedrama voor Henk Westbroek

AMERSFOORT/WOUDENBERG - De espressomachine van Henk is na 23 jaar kapot en dat is een groot drama in huize Westbroek. Hij heeft uitzonderlijk lang dienst gedaan, want de meeste apparaten van Henk gaan volgens hem net na het verlopen van de garantietermijn kapot. Hij brengt het apparaat naar het afvalscheidingsstation in Amersfoort voor een waardige laatste rustplaats. Daar ontmoet hij Ernst Worrell, professor in de recycling.
Ernst bevestigt Henks vermoeden dat fabrikanten producten tegenwoordig zo maken dat ze snel kapot gaan. "In een printer zitten soms chips die de levensduur beperken. Dus die chip zegt op een gegeven moment het is afgelopen, terwijl de printer het eigenlijk nog gewoon doet."

DUPE

Ook gebruiken fabrikanten wel eens een goedkoop onderdeel in een apparaat. "Dus als een knopje kapot gaat, dan moet je het hele apparaat wegdoen omdat het knopje kapot is." De fabrikant bespaart geld door goedkope knopjes te gebruiken, maar de consument is de dupe.
Recyclen van apparatuur is belangrijk, omdat we zoveel spullen weggooien. De gemeente Amersfoort heeft gemiddeld één container witgoed per dag op 150.000 mensen. Dat zijn vooral grote apparaten, zegt Ernst. "Wat we merken is dat van met name de kleine apparaten eigenlijk maar een derde terugkomt. Mensen gooien ze thuis in de grijze bak en dan eindigen ze in de afvalverbranding."

REPAIR CAFE

Maar het kan ook anders. In heel Nederland zijn Repair Cafés gestart waar mensen terecht kunnen met hun kapotte spullen. Henk bezoekt het Repair Café in Woudenberg.
Vrijwillige reparateurs onderzoeken daar of een product nog gemaakt kan worden. En in 50 procent van de gevallen lukt dit ook echt, zegt reparateur Ruud Stuivenberg. "Het varieert nogal. Er zijn reparaties die vrij simpel uit te voeren zijn, maar waar onderdelen voor nodig zijn. Het komt ook vaak voor dat een apparaat bijvoorbeeld een resetfunctie heeft waar mensen niks vanaf weten."

NARE MEDEDELING

De oude espressomachine van Henk is helaas behoorlijk kapot, zegt Ruud. "Ik heb een nare mededeling. Het verwarmingselement is doorgebrand en dan krijg je kortsluiting." En de kans dat Henk na 23 jaar nog eenzelfde verwarmingselement vind is erg klein.
Henk Westbroek is elke dinsdag te zien op RTV Utrecht en de aflevering staat ook alvast bij dit bericht.

Koffiedrama voor Henk Westbroek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.