Celstraf geëist tegen man die zich voordeed als arts bij UMC Utrecht

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar cel geëist tegen Tilburger Ron O. (47) vanwege verkrachting van elf vrouwen en een aanranding. Hij zei onder meer dat hij als arts bij het UMC Utrecht werkte, maar dat klopte niet.
O. voerde met een eendenbek zogenaamd soa-tests en inwendige vaginale en anale onderzoeken uit. Hij bekende, al marginaliseerde hij in de rechtbank in Breda zijn rol.

BETALING

Hij betaalde tussen 2008 en 2015 zijn slachtoffers voor de onderzoeken. O.: "Om ze financieel te helpen." Hoe intiemer het onderzoek, hoe meer hij betaalde. Het ging soms om honderden euro's per 'onderzoek'.
De vrouwen gaven aan dat ze alleen meededen omdat ze dachten dat hij echt arts of wetenschapper was. Het was totaal niet te doen om seksuele opwinding, verklaarde O. desgevraagd een paar keer, maar puur om de vrouwen te helpen.

NEP-CERTIFICATEN

De man leerde zijn slachtoffers vooral kennen via een sportschool. Daar zei hij dat hij ook arts was, voor het UMC in Utrecht en de KU Leuven. De Tilburger had briefpapier, formulieren en nep-certificaten van de instellingen. Hij had zijn medische kennis via internet en boeken over geneeskunde. Onderzoek deed hij thuis.
Op een zeker moment bood O. aan orgasme-onderzoeken te doen, om tekijken 'hoe ver mensen zouden gaan'. Toen hij zijn petekind wilde onderzoeken, kregen ouders argwaan en belden het UMC of O. daar werkte. Daarna volgde aangifte.

GEEN GEWELD

Volgens O.s advocaat is er juridisch geen sprake van verkrachting en moet zijn cliënt worden vrijgesproken. "Hij gebruikte ook geen geweld."
De rechtbank doet 7 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.