OM eist hogere celstraf voor doodschudden baby Cherise

UTRECHT - Tegen Utrechter Jeffrey S. is in hoger beroep vijf jaar cel geëist voor de dood van zijn dochtertje Cherise. Ook moet hij een voorwaardelijke straf van acht maanden alsnog uitzitten, vindt het OM. S. kreeg in 2015 drie jaar cel omdat hij de baby van een maand oud zo zwaar zou hebben mishandeld dat ze overleed. Verslaggever Lisanne Rutgers volgt vandaag het hoger beroep in Arnhem.
Cherise stierf in 2013 in het ziekenhuis. De baby werd daar binnengebracht met hersenbloedingen, gebroken ribben en een gebroken beentje. Haar vader werd daarvoor gearresteerd, maar toen bleek dat Cherise een genetische afwijking had, kwam S. weer op vrije voeten.

HERSENBLOEDINGEN

Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz was de erfelijke aandoening de oorzaak van de hersenbloedingen geweest en hij voerde daarvoor zelfs een
op. De rechter zag het echter anders en vonniste dat S.
was.
Een verklaring voor de botbreuken heeft S. nog altijd niet, zo bleek vanmorgen in Arnhem. Hij houdt nog altijd zijn onschuld vol, maar de advocaat-generaal (aanklager bij strafzaken aan het gerechtshof) zegt dat er genoeg bewijs is voor doodslag en "geweld tegen een weerloos kind". De verdachte zou Cherise eerder al eens een blauwe wang hebben geknepen. De moeder van de baby liet het kind liever niet met hem alleen. Deskundigen zeggen bovendien dat de bloedingen niet door Cherise's afwijking zijn veroorzaakt.

MOEDER

De moeder van Cherise is ook in de rechtszaal en zeer geëmotioneerd. Ze liet haar advocaat Mireille Veldman een verklaring voorlezen. "Als ik bij het grafje sta, ga ik kapot. Ik zal nooit weten wat haar eerste woordjes zouden zijn. Ze zou nu vier jaar oud zijn geweest en naar school gaan." Volgens haar mishandelde S. het kind omdat hij op zijn Xbox wilde gamen.
Behalve de jarenlange celstraf vroeg advocaat Veldman ook om het toewijzen van een schadevergoeding. Hoewel geen enkel bedrag opweegt tegen het verlies van een kindje, lijkt 50.000 euro voor emotionele schade plus de kosten van de uitvaart passend, betoogde ze.

ALIBI

Advocaat Moszkowicz vindt dat de Xbox van S. juist een alibi kan verschaffen. Hij vroeg de raadsheren (rechters bij het gerechtshof) om de spelcomputer te laten uitlezen. Als uit de gegevens blijkt dat zijn cliënt een spelletje zat te spelen op de tijd dat het vermeende misdrijf moet zijn gepleegd, dan kan hij niet schuldig zijn, zo redeneert Moszkowicz.
De raadsheren hebben een beslissing over dat verzoek uitgesteld. Eerdere verzoeken, onder meer het horen van 38 getuigen en deskundigen en het opvragen van alle telefoonverkeer tussen S. en de moeder van het kind, zorgden er al voor dat het lang duurde voor het hoger beroep kon beginnen.

DRUGS

Tijdens de zitting werd de verslaving van S. aan amfetamine en cocaïne aangehaald. De drugs zouden geen enkele rol hebben gespeeld in de periode dat Cherise overleed, zegt Moszkowicz. De aanklager is het daar mee oneens en denkt juist dat hij Cherise onder invloed van coke heeft geschud en hard tegen de bank of de box heeft geduwd. S. kreeg na haar dood nog twee kinderen; een bij de moeder van Cherise en een bij een andere vrouw. Het overlijden van zijn dochtertje zou hem een posttraumatisch stresssyndroom hebben bezorgd.
S. mocht zijn proces in vrijheid afwachten, maar werd eerder dit jaar opnieuw veroordeeld tot zes jaar cel. Volgens de rechtbank pleegde hij ruim een jaar geleden ' target='_NEW'>gewelddadige overval op een huis in Groenekan. De verdachte zou nog meer op zijn kerfstok hebben. Zo moet hij donderdag in Utrecht voorkomen voor een beroving.

Verslaggever Lisanne Rutgers blikte dinsdagmorgen vooruit op hoger beroep babyschudder
Slachtofferverklaring: "Waarom, waarom?!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.