HU wijt slechte score aan tijdelijke huisvesting

UTRECHT - De Hogeschool Utrecht bagatelliseert de kritiek in de Keuzegids HBO 2018. In de jaarlijkse ranglijst worden alle opleidingen kritisch met elkaar vergeleken. De HU zou één van de slechtere grote hbo's van Nederland zijn. Volgens de school komt dat onder meer door slechte tijdelijke huisvesting en zegt het niets over de kwaliteit van het onderwijs.
Vooral de opleidingen journalistiek, bedrijfskunde en commerciële economie scoren opvallend laag. Maar volgens de HU betekent dat niet dat de school ondermaats presteert. "Als je kijkt naar het beeld voor de HU, dan is dat gedifferentieerd. Sommige opleidingen scoren heel goed, anderen juist weer minder goed. Als we kijken naar de slecht scorende opleidingen, dan is het opvallend dat dat opleidingen zijn die in tijdelijke huisvesting zitten of daar net uit zijn."

STUDENTENTEVREDENHEID

Volgens de HU is er een duidelijk verklaring voor de lage score. "De Keuzegids baseert de scores voor 70 procent op de Nationale Studenten Enquête. Daarin is veel aandacht voor onderwerpen als roostering, informatievoorziening, maar ook huisvesting en studiefaciliteiten. Studententevredenheid over deze zaken vertaalt zich direct door naar de score in de keuzegids."
De school zegt er van te balen dat er veel onvrede is onder studenten. "We vinden het ontzettend jammer dat we slecht scoren op studententevredenheid en werken er samen met studenten en docenten hard aan om dat te verbeteren."

NIET DOORSLAGGEVEND

Verder stelt de school dat de Keuzegids niet doorslaggevend is voor de studiekeus van potentiële studenten. "De Keuzegids is een handig middel voor studenten om zich te oriënteren op opleidingen. We raden studenten aan om zich ook goed te oriënteren zodat ze de juiste keuze maken. Dat kan via middelen als de keuzegids maar bijvoorbeeld ook via open dagen."
Bovendien betekent de lage score niet dat studenten na hun studie weinig kans hebben op een goede baan, denkt de hogeschool. "Het is goed te weten dat onze studenten het heel goed doen op de arbeidsmarkt. HU studenten vinden relatief snel na het behalen van hun diploma een baan, met een vaak hoger startsalaris."

TOPOPLEIDINGEN

Opvallend is dat de HU gisteravond in een eerste
vooral inging op drie topopleidingen in de Keuzegids. Er werd geen verklaring gegeven voor het slechte resultaat in de algemene ranglijst.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.