Instellingen

Van Rossem: Utrecht miskend in Nederlandse film

Maarten van Rossem en Herman de Wit bespreken filmlocaties in Utrecht
Maarten van Rossem en Herman de Wit bespreken filmlocaties in Utrecht © rtv utrecht
UTRECHT - Amsterdamned, Zwartboek, Riphagen, Kruimeltje, De Helleveeg, Keetje Tippel: het zijn allemaal films die voor een deel zijn opgenomen in Utrecht. Alleen: in die films wordt Utrecht altijd gebruikt als decor voor een ándere stad. Tot die conclusie komt Maarten, die samen met filmkenner Herman de Wit langs verschillende filmlocaties in de stad wandelt.
Vaak, zoals in Amsterdamned, moet Utrecht op Amsterdam lijken. Dat is volgens Maarten toch een miskenning van het unieke karakter van met name de Utrechtse grachten. Ook Het Bombardement, over het bombardement van Rotterdam, is ook voor een deel in Utrecht opgenomen, omdat grote delen vooroorlogs Rotterdam niet meer bestaan.
Maarten: "Het is ironisch dat Utrecht, de stad die ná Rotterdam gebombardeerd zou worden als wij niet snel genoeg capituleerden, gebruikt is als decor voor een film over het bombardement van Rotterdam."
Al pratend komen Maarten en filmkenner Herman de Wit steeds meer tot de conclusie dat er maar snel een film moet komen die zich helemaal in Utrecht afspeelt en ook over Utrecht moet gaan. Herman de Wit zou graag het boek 'Stad in de storm' van Thea Beckman verfilmd zien worden. Dat verhaal gaat over de storm van 1674 waarbij het middenschip van de Domkerk instortte.
Maarten maakt het niet uit waar de film over gaat als de Dom er maar inzit. "Ik zou ook als gemeente bij het vergunningbeleid zeggen: het is allemaal goed en wel. Je mag draaien wat je wilt, maar de Domtoren komt er op te staan."
Het Nederlands Film Festival is nog tot en met 29 september in Utrecht te bezoeken.
Van Rossem Vertelt wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is alvast te zien bij dit bericht.

Maarten van Rossem: Utrecht miskend in Nederlandse films

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.