RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Archeologen zoeken Franse sporen in Austerlitz: "Dit is een buitenkansje"

1/3
AUSTERLITZ -

In Austerlitz zijn deze week archeologen aan het werk. In de buurt van de Weideweg zou namelijk ooit een Frans kamp uit de Napoleontische tijd hebben gestaan. Verslaggever Robert-Jan Booij was er vanmiddag bij toen er oude sporen in de grond werden gevonden.

De onderzoekers gingen er vooraf al vanuit dat er sporen uit de Middeleeuwen en vooral uit de Franse tijd gevonden zouden worden, zei één van de archeologen in Aan Tafel. "Het Franse kamp was twee à drie kilometer lang en 500 à 800 meter breed. Er stonden hier duizenden tenten en barakken. Ergens achteraan zaten de vrouwen. Er zaten ook Nederlandse troepen in Franse dienst."


GEDOCUMENTEERD

Volgens de archeologen is er nog maar relatief weinig gedocumenteerd over de kampen. "Er was maar één tekening van het kamp. Maar dat is zoiets als een foto. Als je na het maken later nog eens terugkomt, ziet het er heel anders uit. De tenten hebben hier echt niet altijd op dezelfde plaats gestaan."

Alle sporen die nu al gevonden zijn en nog zullen worden, worden dan ook goed bewaard. "We proberen alles te documenteren op tekeningen en foto's, zodat we alles later terug kunnen vinden."


SPITSPOREN

De archeologen reageerden vanmiddag aangenaam verrast op de goede kwaliteit van de gevonden sporen. "Ik zit net te kijken en geloof m'n eigen ogen niet. Ik zie gewoon spitsporen. Elke schep die de soldaten 200 jaar geleden de grond in hebben gezet is nog te zien."

Op de plek van de opgraving komen uiteindelijk nieuwe huizen te staan. Maar de archeologen zijn heel blij dat ze nu nog even onder de grond mogen kijken. "Het is een archelogisch buitenkansje. Op deze plek was ooit een opslag van hout. Daardoor is de grond weinig gebruikt en zijn de sporen goed in tact gebleven."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -