Medicijnverpakking moet gebruiksvriendelijker

UTRECHT - Verpakkingen van geneesmiddelen moeten voortaan makkelijker te openen zijn door oudere gebruikers. Dat bepleit het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in een oproep aan de farmaceutische industrie.
Volgens het CBG, dat de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen in Nederland bewaakt, hebben veel ouderen flinke problemen met het soms dagelijks aanbreken van de verpakking.
Onderzoeker Kim Notenboom van het CBG promoveert woensdag op de Universiteit Utrecht op dit onderwerp. Volgens Notenboom blijken gebruiksproblemen bij 17 procent van de ouderen zelfs tot verslechtering van hun gezondheid te kunnen leiden.
Notenboom keek volgens de NOS specifiek naar ouderen omdat zij vaker kampen met beperkingen als artritis, de ziekte van Parkinson of verslechterd zicht. Ze vroeg onder meer aan ouderen en jongvolwassenen om twaalf tabletten doormidden te breken. De ouderen slaagden erin om ongeveer een derde van de pillen in tweeën te breken, de jongeren lukte dat in zo'n driekwart van de gevallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.