Instellingen

Gemeenten steeds drukker met datalekken

AMERSFOORT - Gemeenten hebben het steeds drukker met het herstellen van datalekken. Het kost ze gemiddeld elk jaar bijna een week. Het repareren van datalekken kost de hele overheid 4,6 miljoen euro op jaarbasis, blijkt uit onderzoek van ambtenarenblad Binnenlands Bestuur naar het aantal datalekken in de publieke sector.
Sinds vorig jaar zijn gemeenten verplicht elk datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Over heel 2016 kwamen daar 825 meldingen van datalekken bij de overheid binnen. De eerste helft van dit jaar staat de teller al op 940. Onder meerAmersfoort had ermee te maken.
In de meeste gevallen gaat het om e-mails die naar de verkeerde persoon zijn gestuurd. Maar het gaat bij datalekken ook om het per ongeluk publiceren van persoonsgegevens. Hoeveel tijd gemeenten de afgelopen maanden staken in het repareren van een datalek verschilt nogal, aldus Binnenlands Bestuur.
Sommige gemeenten waren in een halve dag klaar. Nijmegen, Helmond en Delft waren er meerdere weken mee bezig, terwijl een mail met een verkeerde bijlage de gemeente Enschede bijvoorbeeld tweehonderd uur werk bezorgde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.