Als de Lekdijk breekt: "Het water bereikt dan Amsterdam"

SCHALKWIJK/AMERONGEN - Wat moet er gebeuren als het water weer extreem hoog kom te staan? De oefening Deining & Doorbraak, de grootste sinds 1995, moet duidelijk maken of we klaar zijn voor zo'n crisissituatie.
Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio's, Rijkswaterstaat en het ministerie van Defensie doen mee aan de oefening. In totaal zijn er 1500 mensen bij betrokken.

INSPECTIE

Bij Fort Honswijk in Schalkwijk (gemeente Houten) wordt vandaag groot materieel ingezet, waaronder chinook-helikopters. Van 8.00 tot 00.00 uur wordt de gehele Lekdijk van Amerongen tot Schoonhoven geïnspecteerd door leden van het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden.

SIMULATIE

"Ze gaan op zoek naar scheuren en wellen. Geen echte, want mijn collega's hebben A4'tjes in de dijk geprikt en die moeten worden opgespoord door het dijkleger", zei Clarion Wegerif van waterschap De Stichtse Rijnlanden vanmorgen op Radio M Utrecht. "We spelen dat het water op de hoogte is van 1995 toen er duizenden mensen werden geëvacueerd."

GEVOLGEN

Als de Lekdijk breekt kan dat heel grote gevolgen hebben. "Het water kan dan tot in Amsterdam komen", aldus Wegerif. "De kans dat dit gebeurt is heel klein, in 1751 was dit voor het laatst het geval, maar je moet het niet uitsluiten gezien de klimaatverandering. De kans op langdurig hoogwater wordt groter en 100 procent veiligheid bestaat niet."

VERBETERINGEN

In 1995 bedreigden hoge waterstanden in de rivieren de dijken en polders. In het rivierenland moesten bijna een kwart miljoen mensen hun huis verlaten.
"Dat blijft een indrukwekkend ijkpunt", aldus dijkgraaf Roelof Bleker namens de vijf waterschappen. "Gelukkig is er sindsdien veel verbeterd. Dijken zijn versterkt en rivieren kregen de ruimte. Maar ook de crisisbeheersing is veranderd, net als de organisatie ervan."

LOBITH

De oefening 'Deining & Doorbraak' duurt een week. Maandag begon het met berichten over een hoge waterstand bij Lobith. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen daarvan. De oefening werkt naar een climax toe, op vrijdagmiddag is de oefening afgelopen.
Door te oefenen met een fictieve hoogwatergolf in de rivier willen de crisispartners ervaren hoe hun samenwerking op alle niveaus verloopt en hun crisisaanpak in de praktijk testen. Ook het samenwerken aan de hand van een gedeeld crisismanagementsysteem staat hoog op de agenda.

Verslaggever Robert Jan Booij op de Lekdijk (1)
Verslaggever Robert Jan Booij op de Lekdijk (2)
Een grote oefening bij de Lekdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.