Instellingen

De Kwestie: Paddenstoelen, lekker of lekker laten staan?

Jurg met boswachter Tim.
Jurg met boswachter Tim. © RTV Utrecht
LAGE VUURSCHE - De Kwestie duikt in een zaakje dat soms letterlijk stinkt: paddenstoelen. Want mag je die nou wel of niet plukken? In Lage Vuursche werd iemand bekeurd die 4 kilogram paddenstoelen had verzameld, maar een paar exemplaren plukken voor de salade mag vaak wel. Verwarrend! Is het tijd voor een totaalverbod of gaat het prima zo? De Kwestie vraagt: paddenstoelen, lekker of lekker laten staan?
Boswachter Tim Hogenbosch ontmoet ons in een stuk bos vol paddenstoelen. Omringd door elfenbankjes, boleten en honingzwammen legt hij de regels uit waarbinnen plukken op terreinen van Staatsbosbeheer wordt gedoogd: niet buiten de aangegeven paden en alleen een kleine hoeveelheid voor eigen consumptie. Ongeveer een bakje champignons uit de supermarkt, wijst Hogenbosch met zijn vingers aan.

PADDENSTOELEN KIJKEN

De boswachter legt uit dat de regels bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat mensen niet het hele bos verstoren op jacht naar smakelijke shiitakes of cantharellen. Ook moet ook aan de belangen van andere bosbezoekers gedacht worden. Want er zijn ook mensen die graag naar paddenstoelen kijken of ze fotograferen, zonder ze in hun mond te willen stoppen. Daarom is het belangrijk dat de bossen niet worden leeggeplukt zijn alleen kleine hoeveelheden toegestaan, zodat commerciële handelaren worden ontmoedigd.
Hogenbosch benadrukt dat dit alleen de regels zijn voor gebieden van Staatsbosbeheer, en dat bij andere landeigenaren zoals particulieren andere regels gelden. Uiteindelijk beslist de eigenaar wat er wel en niet geplukt mag worden. Een overtreding van de regels kan, zoals in het geval van de plukker met 4 kilo paddenstoelen, leiden tot een boete van honderden euro's.

DODELIJK

Maar eigenlijk vindt Hogenbosch één ding het aller-belangrijkste: dat mensen weten wat ze plukken. Want ook in Nederlandse bossen staan genoeg paddenstoelen die dodelijk kunnen zijn. Ga daarom alleen plukken als je er écht verstand van hebt, is het advies van de bebaarde boswachter.
Plukken of laten staan: De Kwestie vroeg het naast de boswachter ook aan de vele wandelaars in de Lage Vuursche in een aflevering die zijn sporen ongetwijfeld weer zal nalaten. De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

Paddenstoelen, lekker of lekker laten staan?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.