Maatschappelijke opvang en beschermd wonen op de schop

PROVINCIE UTRECHT - 16 Utrechtse gemeenten willen dat mensen die psychische problemen hebben of dakloos zijn, zoveel mogelijk vertrekken uit beschermd wonen of de maatschappelijke opvang en een eigen woonplek zoeken. Dat blijkt uit een plan van die gemeentes.
De gemeente Utrecht is nu nog verantwoordelijk voor de uitvoering van maatschappelijke opvang en beschermd wonen in de regio Utrecht. Dat zijn in totaal 16 gemeentes, inclusief Utrecht. Vanaf 2020 is elke gemeente hier zelf verantwoordelijk voor. De 16 gemeentes hebben besloten daarin samen op te trekken.
In het plan staat dat mensen met (ernstige) psychische, sociale of maatschappelijke problemen zoveel mogelijk in de eigen omgeving moeten kunnen herstellen, zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving. Dat betekent dat mensen opvangen in een instelling zo veel mogelijk wordt vermeden.
STABIELE WOONPLEK
Op dit moment wonen mensen met psychische problemen nog vaak in een stabiele woonplek met begeleiding in een instelling. Mensen die dakloos zijn, wonen nu vaak in de maatschappelijke opvang. Vanaf 2020 willen de gemeentes proberen voor die mensen een eigen woonplek te vinden, waar ze de ondersteuning krijgen die nodig is.
Daarnaast staat in het plan dat mensen die het moeilijk hebben ook iets terug moeten doen voor de hulp die ze krijgen en dat ze uitgaan van 'wat iemand wél kan en accepteren dat problemen bij het leven horen'.
16 GEMEENTES
Het gaat om de gemeentes Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede en Zeist. Bij het opstellen van de regionale koers zijn volgens de gemeente Utrecht ook alle belangrijke samenwerkingspartners betrokken, zoals de zorginstellingen, de woningcorporaties, cliënt-vertegenwoordiging en buurtteams.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.