Celstraffen voor onverbeterlijke 18-jarige snelkrakers uit Utrecht

UTRECHT - Twee Utrechtse veelplegers van 18 jaar gaan de cel in voor een snelkraak bij de Wibra aan de Rijnlaan in hun woonplaats. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.
De aanklager typeert het misdrijf als een snelkraak, lichter dan een ramkraak en zwaarder dan een gewone bedrijfsinbraak. De jongens hebben de kraak ontkend.
Ondanks de jonge leeftijd van de verdachten heeft de rechter het volwassenenstrafrecht toegepast. Zowel rechtbank als reclassering zijn van mening dat in beide gevallen pedagogisch ingrijpen een gepasseerd station is.

MET GEREEDSCHAP

De eerste verdachte heeft een gevangenisstraf van 130 dagen gekregen, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Bovendien had hij nog 30 uur taakstraf en twee weken jeugddetentie voorwaardelijk openstaan. Die straffen moet hij nu ook uitzitten, waarbij de jeugddetentie is omgezet in een reguliere gevangenisstraf.
Hij is ook veroordeeld voor winkeldiefstal. Hij had een moker in zijn broekband gestoken en was zo de Hornbach in Nieuwegein uitgelopen. Dat feit heeft hij toegegeven.
Zijn handlanger gaat voor 120 dagen de cel in. Ook daarbij zijn twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Beide verdachten komen onder elektronisch toezicht.

DE KLUIS

De jongemannen vernielden in de nacht van 16 juni de voorruit van de winkel met een moker. Een getuige die zei dat ze moesten stoppen is volgens het Openbaar Ministerie bedreigd. "Ga terug naar binnen, we maken je kapot", zouden de snelkrakers hebben geroepen.
De twee gingen daarna de winkel in en probeerden de kluis te openen. Dat lukte niet, maar de schade was groot. De inbrekers sloegen op de vlucht en zijn na een achtervolging aangehouden.
De officier van justitie had gevangenisstraffen van respectievelijk twaalf en dertien maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.