Nieuwegeiners boos over dode vogels bij Rendierweide

NIEUWEGEIN - Inwoners van Nieuwegein zijn boos over de dood van tientallen watervogels in de Singel. De dieren bij de Rendierweide in Batau-Noord zijn gestorven aan botulisme. De gemeente en het waterschap zouden er niets aan doen. Vanavond krijgen omwonenden opnieuw de gelegenheid om vragen te stellen en dat valt bij voorbaat al niet in goede aarde. Ze willen een oplossing.
Botulisme in het water kan voor mensen en huisdieren gevaarlijk zijn en vooral voor vissen en watervogels is de bacterie vaak fataal. Buurtbewoner Peter Goulooze ondervond dat op een trieste zondag langs de waterkant. "Wat ons opviel was dat er weer eenden doodgingen. Vorig jaar en het jaar ervoor was dat ook al zo. Maar nu hadden we twee volwassen zwanen met een boel jongen. Het absolute dieptepunt was dat we met veel mensen bij het water stonden en onder onze ogen de laatste drie jonge zwanen zagen sterven.

MELDING

De aangeslagen bewoners dachter direct aan botulisme en sloegen alarm. Dat hielp niet, zegt Goulooze. "Ik ken wel vijftien mensen die een melding hebben gedaan. Maar er kwam geen actie van het waterschap of de gemeente."
Het aantal dat Goulooze noemt verbaast Herman van Rooijen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Ik heb geen bericht gekregen dat er zwanen zijn overleden aan botulisme", zegt hij tegen RTV Utrecht. "In ons klachtenmeldsysteem vind ik één bericht terug over een of twee dode eenden vorig jaar. Dat is voor ons nou niet direct aanleiding voor extra maatregelen."

ZUURSTOF

Volgens Van Rooijen zorgen planten onder het wateroppervlak voor genoeg zuurstof, waardoor geen botulisme zou moeten ontstaan. In Batau-Noord is de hoeveelheid waterplanten geen reden tot zorg. "Ik ben daar zelf uitgebreid gaan kijken en in de watergang groeit genoeg om onder normale omstandigheden botulisme tegen te houden."
Toch bleek de bacterie wel degelijk het water te bevolken. Van Rooijen vermoedt dat het komt door etensresten in de hoeken van de watergang, waar het water stil staat.

DOORSTROMEN

Het water flink laten doorstromen zou een oplossing kunnen zijn, maar daar voelt het waterschap weinig voor. "De woonwijk is in feite gewoon een polder, dus al het water dat we inlaten moeten we ook weer uitmalen. Bovendien laten we het water in via de Nedereindse Wetering. Als we dat allemaal gebruiken om Batau-Noord door te spoelen dan komen we verderop in de polder water tekort. Dan daalt daar de bodem."
Van Rooijen zegt dat hij er met de bewoners over heeft gepraat. Goulooze wil vooral weten waarom het allemaal zo lang moet duren voor er iets aan gebeurt. "We maken ons zorgen over hoe de gemeente en het waterschap naar ons reageren. Als het al maanden duurt om alleen al een bijeenkomst te organiseren, dan komen we straks tijd te kort. Vanaf februari of maart hebben we weer kuikens in de plas."

NIET VOEREN

Het waterschap zegt dat botulisme feitelijk niet te voorkomen is. "Daar ben ik heel eerlijk in", zegt van Rooijen. "We doen ons best en bewoners kunnen twee dingen voor ons doen. Als er wat is, meld het dan. En ga niet, zeker niet bij warm weer, eenden en andere watervogels voeren. Want ik vermoed dat dat ook een mogelijke oorzaak is."
De bijeenkomst voor verontruste bewoners start vanavond in buurtcentrum Batau in Nieuwegein. Ook staat een kijkje bij het water op het programma. Goulooze zegt dat de wijkbewoners er weinig vertrouwen in hebben dat het iets zal opleveren. "In het wijkbericht dat we kregen staat dat we meer vragen mogen stellen. Maar waarom zou je na zoveel maanden opnieuw vragen stellen, waarom zijn er nog geen oplossing?"

Bewoners Batau-Noord slaan alarm

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.