Instellingen

Rhenen boos om lage vliegtuigen: "Hier lopen beschermde dieren rond"

Contouren van de nieuwe landings- en taxibaan in Lelystad zijn al zichtbaar.
Contouren van de nieuwe landings- en taxibaan in Lelystad zijn al zichtbaar. © ANP
RHENEN/VEENENDAAL - Net als veel Gelderse gemeentes zijn ook Rhenen en Veenendaal helemaal niet blij met de nieuwe aanvliegroutes voor Lelystad Airport. Vliegtuigen gaan op drie kilometer hoogte voor geluidsoverlast zorgen, vrezen ze.
"Er lopen hier allerlei beschermde dieren rond", zegt de Rhenense wethouder Jan Kleijn. "Wij zijn erg bezorgd."

VAKANTIEVLUCHTEN

Vandaag besloot de Tweede Kamer dat het vliegveld in Flevoland vanaf 2019 vakantievluchten moet overnemen van Schiphol. Dat betekent dat vliegtuigen laag over delen van Gelderland, maar ook Rhenen en Veenendaal, vliegen.
In 2023 kan het luchtruim opnieuw ingedeeld worden, tot die tijd zullen omwonenden zeker overlast hebben. Heel vervelend, vindt Rhenen, vooral omdat met de gemeente niet is overlegd.

TOTALE VERRASSING

"We zijn er gewoon mee overvallen", zegt wethouder Kleijn. "Ook binnen de regio is geen overleg geweest. We zullen verder kijken welke mogelijkheden er zijn om meer bezwaren te maken. Maar het luchtruim wordt door Den Haag geregeld, ik heb begrepen dat we daar niet zo veel vat op hebben."

NOORDWESTEN

Volgens de wethouder betekenen de nieuwe aanvliegroutes dat de toestellen vooral over het noordwesten van zijn gemeente vliegen. Dat zou betekenen dat ze bijvoorbeeld vlakbij natuurgebied Kwintelooyen komen. "Ze vliegen drie kilometer hoog. Dat lijkt veel, maar het is erg laag."

VEENENDAAL

Ook Veenendaal heeft kennis genomen van de gewijzigde vliegroutes. "Deze vliegroutes gaan niet direct over onze stad heen, zoals in Ede, maar het raakt onze gemeentegrens wel", aldus een woordvoerder. "We zijn in overleg met de omringende gemeetes als Ede en Barneveld over wat voor reactie wij naar de regering gaan vormgeven. Het gaat over de gemeente Ede heen, maar ook over natuurgebieden in de omgeving van Veenendaal. We willen de effecten in beeld hebben. Daarna kunnen we pas echt bepalen wat we ervan vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.