Instellingen

Toezicht op straling nu zaak van waakhond

UTRECHT - Veiligheid rond radioactieve stoffen is voortaan een zaak van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Over de verantwoordelijkheden van de nieuwe waakhond werden vandaag in Utrecht belangrijke handtekeningen gezet.
De ANVS is als toezichthouder voor radioactieve straling volledig zelfstandig. In 2014 kreeg Nederland nog kritiek van het Internationaal Atoomenergieagentschap. Dat stelde dat in ons land niet duidelijk was, wie nu verantwoordelijk was voor het opstellen en naleven van regels. Beslissingen over stralingsveiligheid horen namelijk los te staan van politieke en economische motieven.
Volgens directeur Jan van den Heuvel is de ANVS daarom zelfstandig bevoegd om instellingen als kerncentrales te sluiten als het dat nodig acht. "Natuurlijk proberen we dat te voorkomen", zegt Van den Heuvel. "We zorgen allereerst voor goede regels en vergunningen en we zien erop toe dat die worden nageleefd. Pas daarna komen waarschuwingen en eventueel zelfs een sluiting in beeld."
De oprichting van de ANVS werd vandaag gevierd met een netwerkbijeenkomst. Leerlingen van basisschool Apollo 11 in Utrecht mochten daar vragen stellen aan onder andere de nieuwe directeur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.