Utrecht maakt zich op voor Gouden Kalveren: wordt Brimstone grote winnaar?

UTRECHT - Ze worden ook wel de Nederlandse Oscar's genoemd: de Gouden Kalveren. Vanavond worden de prestigieuze Nederlandse filmprijzen uitgereikt tijdens het Filmfestival in Utrecht. Wie gaat er met de eervolle prijzen vandoor?
Grootste kanshebber van de avond is Brimstone, denkt filmjournalist Robbert Blokland. De film van Martin Koolhoven sleepte negen nominaties binnen. Onder meer voor beste film, beste regie en beste scenario.

ON-NEDERLANDS

Blokland: "Het is een on-Nederlandse film, met heel veel ambitie gemaakt. Een groot budget: 12 miljoen. Gedraaid in het buitenland met Engelstalig script. Een western, wat we hier in Nederland eigenlijk nooit maken. Dus dat moet beloond worden. En het was ook een goede film".
In de categorie beste film neemt Brimstone het op tegen de films Bram Fischer, Layla M., Quality Time, en Tonio. Allemaal kanshebbers, oordeelt filmjournalist Robbert Blokland. "In artistiek opzicht is het een fantastisch jaar geweest voor de Nederlandse film. Er zijn heel veel goede films gemaakt."

UTRECHTSE NOMINATIE

De film Bram Fischer heeft een Utrechts tintje: het scenario is van Utrechter Jean van de Velde, die ook genomineerd is in de categorie beste scenario. Filmjournalist Robbert Blokland vreest dat zijn kansen echter klein zijn.
"Ik gun hem alles, want ik vond het een hele goede film. Maar ik denk dat ie in het Brimstone-geweld het onderspit gaat delven. Dat is heel jammer, want de film verdient alle aandacht. Maar ik denk niet dat dit het jaar van Jean van de Velde wordt, helaas."

VLEUGELS UITSLAAN

Wat opvalt aan de nominaties, is dat meerdere films een buitenlands tintje hebben. Bram Fischer is gedraaid in Zuid-Afrika, met Zuid-Afrikaans geld en een Zuid-Afrikaanse crew.
Brimstone is weliswaar met een grotendeels Nederlandse crew gemaakt, maar is Engelstalig en in Spanje gedraaid, deels van Amerikaans geld.
Dat is volgens Blokland een goede ontwikkeling. "Nederland is een relatief klein filmland, waar we beperkte middelen hebben. Het is heel goed dat we als Nederland onze vleugels uitslaan en samenwerken."

PRIJSUITREIKING

De filmwereld zelf bepaalt uiteindelijk wie er vanavond vandoor gaat met een onderscheiding. Waar het vroeger een jury was, wordt tegenwoordig de winnaar bepaald door stemmen van vakgenoten.
Tijdens het Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht worden de winnaar bekendgemaakt. Dat is vanavond vanaf 19.30 uur. Alle nominaties nog een keer bekijken? Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.