RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jean van de Velde: "Genomineerd zijn is, en dat is geen cliché, hartstikke mooi"

UTRECHT -

Hij won de prestigieuze prijs al eens eerder, maar vindt het nog steeds leuk om genomineerd te zijn. De film Bram Fischer van regisseur Jean van de Velde uit Utrecht maakt vanavond vier keer kans op een Gouden Kalf. Zenuwachtig is hij niet, maar: "Als dat tromgeroffel klinkt, ja, dan hoop je wel echt dat je 'm wint".

Bram Fischer ging begin dit jaar in première. Het verhaal speelt in 1963 in Zuid-Afrika. Fischer is een advocaat die Nelson Mandela bijstaat die wordt beschuldigd van terrorisme.


VEEL REACTIES

"Ik heb eigenlijk zelden tot nooit bij een film zoveel enthousiaste reacties gehad. Van het publiek maar ook van collega's", zegt Van de Velde. "Zoveel smsjes en e-mails van mensen die zeggen: jeetje ik was zo onder de indruk." Voor de regisseur is dat wat telt. Meer dan een Gouden Kalf.

Dat wil niet zeggen dat hij niet blij is met de nominaties. "Genomineerd zijn is echt, en dat is geen cliché, hartstikke mooi." Toch is het voor Van de Velde het belangrijkste om een film te maken waar hij zelf blij mee is en vooral het publiek ook. "Dat is het allermooiste".


ZUID-AFRIKA

De film Bram Fischer is onder meer genomineerd in de categorie Beste Scenario, dat werd geschreven door Van de Velde. Ook hoofdrolspeler Peter Paul Muller maakt kans op een Gouden Kalf.

"Het is bijzonder dat dit onderwerp en dit verhaal en de wijze waarop we het gemaakt hebben, door de filmcollega's wordt herkend. De film is eigenlijk helemaal in Zuid-Afrika gemaakt. Met een geheel Zuid-Afrikaanse crew en op Peter Paul Muller na een hele Zuid-Afrikaanse cast", zegt Van de Velde.


MOGELIJKHEDEN

Van de Velde verwacht dat er in de toekomst steeds meer verhalen als dat van Bram Fischer verfilmd worden. Voorheen waren historische verhalen vaak duur om te maken, maar door nieuwe technieken nemen de mogelijkheden toe.

"Neem Michiel de Ruyter. Vroeger had je twintig zeeschepen nodig om dat te maken. Tegenwoordig heb je er één nodig en de rest maak je in de computer. De mogelijkheden van de computer helpen ook bij het creëren van werelden die groter zijn dan je met een decor, zaag, karton en hout kunt maken."


UITREIKING

Van de Velde hoort vanavond tijdens het Gouden Kalveren Gala of hij wint. Dat is vanaf 19.30 in de Stadsschouwburg Utrecht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -