Wethouder Bunnik wil 50 procent vrouwelijke wethouders in 2018

BUNNIK - Slechts 22 procent van de wethouders is vrouw en dat moet anders, vindt de Bunnikse wethouder Erika Spil. Vanmiddag ondertekenen politieke bestuurders (m/v) in de raadzaal van Bunnik een manifest met de titel "50 procent vrouwelijke wethouders in 2018".
Volgens Spil hebben gemeentebestuurders te maken met het zogenoemde 'old boys network'. "Dan hebben een paar mannen de zaken onderling al geregeld en vragen ze nog wel vriendelijk om toestemming, maar weet je al dat je er eigenlijk niets meer aan kunt doen. Dat bestaat."

MEER VROUWEN

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en het feit dat vrouwen zich sinds precies honderd jaar geleden kandidaat mogen stellen, vormen voor Spil het uitgelezen moment om daar een eind aan te maken. "Ik heb geen enkele illusie dat we die cultuur kunnen veranderen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat meer vrouwen zich aanmelden, waardoor de verhoudingen een beetje normaliseren. Dan zullen dat soort praktijken minder vaak voorkomen, omdat er meer vrouwen zijn."
Spil probeert aandacht voor de zaak te krijgen door onder meer oproepen via sociale media en het organiseren van een netwerkbijeenkomst. Ze denkt dat er veel vrouwen zijn die belangstelling hebben voor een bestuursfunctie en werkt samen met de beroepsvereniging voor wethouders om ze over de streep te helpen. Daar krijgen geïnteresseerde vrouwen ondersteuning door bijvoorbeeld een mentorprogramma, trainingen en gesprekken met ervaren collega's."

GEEN QUOTUM

Dat volgend jaar alle gemeenten voor de helft door vrouwen moeten worden bestuurd is voor Spil overigens vooral een statement. "Ik geloof niet in een quotum, maar ik vind wel dat een samenleving een divers bestuur verdient. Hoeveel wethouders het uiteindelijk gaan worden is minder relevant, maar het is nu 22 procent vrouwen tegenover 78 procent mannen. Dat moet anders."

Wethouder Erika Spil van Bunnik wilmeer vrouwen in de gemeentebesturen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.